Noua subvenție APIA de peste 50 EURO/hectar! Condițiile sunt ușor de îndeplinit

subventii apia subventiile apia, plăți APIA subventie, sprijinul APIA de 248 lei/cap de animal

Începând de anul acesta, fermierii români care depun cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot beneficia de o nouă schemă de plată. Ministerul Agriculturii a introdus eco-schema PD-28, iar fermierii care îndeplinesc condițiile prevăzute în fișa acesteia pot beneficia de o subvenție de peste 50 de euro/hectar.

Eco-schema PD-28 se referă la menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Practic, pentru a puntea beneficia de această subvenție, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.

Fermierii sunt încântați de această nouă oportunitate de a primi niște bani suplimentari de la APIA și pun că nu le este greu să îndeplinească ceea ce se cere în fișa intervenției.

”Această nouă eco-schemă, PD-28, va aduce sume bune, între 50 și 70 de euro pe unitatea de suprafață în funcție de numărul solicitanților. Aici, conform acestei eco-scheme, trebuie să lăsăm o suprafață de 2% pârloagă, care nu înseamnă teren lăsat pur și simplu, ci teren întreținut. Bucuria cea mai mare este că această suprafață poate fi calculată prin factor de conversie de 1 la 9 pentru marginile de câmp. Adică la 1.000 de hectare, trebuie să las 20 de hectare pârloagă. Dacă las benzi pe capătul solelor, cuprinse între 1 și 20 de metri, acea bandă se va socoti, și atunci, în loc de 20 de hectare, va trebui să mai las undeva la 2,3-2,4 hectare”, a explicat fermierul Cosmin Iancu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Singura problemă în implementarea acestei subvenții ar fi, în momentul de față, legată de aplicația APIA pentru digitizarea parcelelor, care nu permite delimitarea marginilor de câmp. Fermierii speră, însă, că problema se va rezolva până la sfârșitul perioadei de depunere a cererilor. 

”Conform întâlnirilor și discuțiilor purtate la informările APIA, exista și aici o problemă în sensul că această nouă aplicație nu permite digitizarea acestor benzi de teren, dar sper că se va rezolva. Nu este greu de îndeplinit și ar fi păcat ca un număr cât mai mare de fermieri să nu o aplice”, a mai spus Cosmin Iancu.

Cuantumul unitar planificat de Ministerul Agriculturii pentru PD-28 în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha. Acest cuantum poate să crească sau poate să scadă, în funcție de numărul fermierilor care aplică pentru această eco-schemă. Pentru mai multe detalii privind această subvenție, citiți informarea publicată de Ministerul Agriculturii, AICI.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.