După Casa Verde Fotovoltaice, ministrul mediului, Mircea Fechet se gândește și la un program „Rabla pentru termopane”, care ar putea fi lansat într-un viitor apropiat pentru a putea eficientiza din punct de vedere energetic locuințele.
Prezent miercuri la ZF Power Summit, un eveniment dedicat în exclusivitate pieței de energie și care a ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Mircea Fechet a adus în discuție noi măsuri pe care Ministerul Mediului le are în vedere pentru a putea eficientiza din punct de vedere energetic locuințele, astfel încât oamenii să beneficieze de costuri mai mici la energie.
„Ne gândim anul acesta să deschidem un apel din AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n. red.) în sensul în care să finanțăm acumulatori pentru acei prosumatori care n-au avut posibilitatea să fie și mai eficienți folosindu-se de stocarea energiei electrice în propriile case, cu speranța că beneficiarii indirecți vor fi producătorii români. Știu că există multe fabrici de acumulatori și în Ungaria, știu că mai sunt alți câțiva producători europeni, la fel cum știu că mare parte din acumulatori se produc în continuare tot în China. O altă parte negativă este legată de faptul că unii prosumatori sunt captivi pentru o anumită tehnologie, pentru un anumit brand. Cei care și-au luat invertor și-au luat ei, așa a fost piața, asta le-au pus cei care au instalat sistemul fotovoltaic, însă unii cetățeni se trezesc astăzi că sunt obligați să cumpere un anumit tip de acumulator care e și foarte scump, dar care este compatibil cu tehnologia respectivă. În cazul acelor oameni, și în măsura în care acele echipamente sunt oarecum amortizate, ne gândim să putem finanța inclusiv achiziția unui invertor care să permită ulterior orice model de acumulator, nu neapărat un singur brand, o singură marcă. Asta pe de-o parte”, a anunțat Mircea Fechet.
Ministrul mediului a atras însă atenția că instalarea de panouri fotovoltaice și a capacităților de stocare a energiei electrice nu reprezintă singura modalitate de eficientizare energetică a locuințelor. În acest context, Fechet a vorbit despre „Rabla pentru termopane”, un alt program prin care s-ar putea asigura reducerea costurilor cu energia pentru locuințe și care ar stimula, în același timp, economia țării, în condițiile în care există mulți producători români în acest domeniu.
„Pe de-altă parte, există multe alte moduri în care putem deveni mai eficienți din punct de vedere energetic. E adevărat că, atunci când vorbești de eficiență energetică, probabil primul lucru care îți vine în minte e un panou fotovoltaic pe acoperiș, însă, în România, mai avem multe alte lucruri de făcut. Termopanele. Deși poate sună mai puțin spectaculos decât montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, în timpul sezonului rece, că tot suntem acum afectați de un val de frig, 40% din energia dintr-o locuință se pierde prin spațiile vitrate și un program de tipul «Rabla pentru termopane», înțelegând că există foarte mulți producători români de termopane, cred că ar fi binevenit, dacă ne dorim să eficientizăm tot acest proces. «Rabla pentru termopane» ar putea fi o idee, la fel cum un program de achiziție a acumulatorilor pentru persoanele care au deja instalate panouri fotovoltaice, dar nu și sistem de stocare, cred că ar putea să eficientizeze din punct de energetic toate acele locuințe. Acei oameni vor avea costuri și mai mici la energie și în același timp am putea finanța și economia României. E o chestiune la care țin foarte mult și mereu mă uit unde ducem bani”, a adăugat ministrul mediului, Mircea Fechet.