Noile plăți redistributive APIA pentru micii fermieri – Cine primește banii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale modifică plățile redistributive pe care le primesc fermierii de la APIA, începând cu anul 2023.

Potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat Marius Micu în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, plata redistributivă în perioada 2023-2027 o vor primi fermierii înscriși la APIA care lucrează suprafețe de teren cuprinse între 1 hectar și 300 de hectare.

”Propunerea noastră pentru plata redistributivă este de la 1 la 300 de hectare; procentul este de 10%, iar suma va fi redistribuită între fermele fermele cu suprafața între 1 și 300 de hectare. Mai pun o paranteză și spun că nu la primele 300 de hectare, ci doar la fermele cuprinse în acest interval. Conform principiului care este regăsit în regulament, banii se iau de la cei mari și vor fi redistribuiți către exploatațiile mici și medii.

Mai precizez faptul că în exercițiul anterior a fost luată plata redistributivă tot de la toată lumea, în același procent, și a fost redistribuită la toată lumea; practic, nu s-a aplicat, pentru că s-a aplicat la primele 30 de hectare, indiferent dacă erai mic, mediu sau mare. Ba mai mult, nu a fost distribuită la unele ferme mici și medii, pentru că nu toți fermierii au 30 de hectare, ca să poată să beneficieze de acești bani.

Noi ne-am gândit inițial să avem două categorii în care să redistribuim această plată, dar făcând calcule și simulări, ne-am dat seama că între 1 și 5 hectare am fi distribuit mai mulți bani decât distribuim în categoria 1-300 de hectare, dacă cuprindem și ferma mică, și cea medie. De aceea am mers pe această variantă. Conform regulamentului, dacă am fi început de la o suprafață mai mare, ar fi trebuit să avem un alt program special pentru micii fermieri, în care să acordăm o sumă forfetară până la 1.250 euro”, a precizat Marius Micu în direct la AGRO TV.

Amintim faptul că, în exercițiul financiar actual, plata redistributivă este acordată pentru primele 30 de hectare, fiind împărțită în două categorii:

  • primul interval 1-5 ha inclusiv  – 5,0000 euro/ha
  • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha

Potrivit secretarului de stat MADR, plățile redistributive în 2023 ar urma să fie de 32,14 euro/hectar, urmând să ajungă la 34,38 euro pe hectar până în 2027.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole