Mii de crescători de bovine, în pericol să piardă Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ)!?

Patru mii de fermieri ar putea risca să piardă sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), susține Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR SIM). Totul ar putea fi din cauza deciziei directorului Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) de a acredita o nouă societate de ameliorare. Subiectul a fost intens dezbătut în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Există o Hotărâre de Guvern 1188/2014 care reglementează activitatea ANZ, care spune clar la articolul 5* că normele și procedurile prin care se recunosc societățile de ameliorare, respectiv se aprobă programele de ameliorare, trebuie să fie aprobate prin Ordin de Ministru. Domnul director general Vaida Bela nu a ținut cont că nu există un Ordin de Ministru care să aprobe aceste proceduri și a semnat cele două decizii care au dus la un haos total.

Astăzi suntem în situația în care 4.000 de fermieri au trimis cereri de reziliere către ACVBR prin care au comunicat că de la 1 ianuarie nu mai doresc să continue programul de ameliorare pe care de ani de zile l-au făcut cu ACVBR. Sigur că se orientează către alte programe de ameliorare care nu sunt aprobate. S-a ajuns ca acești 4.000 de fermieri să semneze niște contracte de prestări servicii unde obiectul contractului este conducerea și menținerea registrului genealogic, dar nu ai un program de ameliorare, deci practic l-ai indus în eroare pe acel fermier, punându-l să semneze în fals niște contracte.

Săracii fermieri nici nu cred că știu ce au semnat. Se vor trezi în situația în care, în urma hotărârii care o să se pronunțe, vor fi în aer. Fără subvenții, fără ajutoare financiare, iar fiind excluși la cererea lor din programul de ameliorare, n-o să beneficieze nici de SCZ. Mă întreb cum au putut acești lideri să îi trimită pe fermieri spre dezastru?”, a subliniat Zoltan Haller în direct la AGRO TV.

De partea cealaltă, directorul general ANZ, Bela Vaida, susține că nu există nicio problemă în acest sens, iar crescătorii de bovine nu riscă să piardă SCZ-ul.

”Este momentul comunicării, dialogului și trebuie să găsim soluții în așa fel încât fermierul să nu aibă de suferit. Eu îi asigur că acea chestiune pe care a spus-o domnul Haller sub formă de amenințare, că vor pierde subvenția, nu este actuală! Nu este în pericol un fermier care lucrează corect”, a precizat directorul general ANZ, Bela Vaida.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole