Crescătorii de animale sunt nemulțumiți de măsurile impuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu privire la prevenirea apariției focarelor de febră aftoasă pe teritoriul României. Fermierii avertizează asupra faptului că, dacă nu se vor impune condiții mai dure, care să oprească total importurile de lapte din Ungaria în următoarea perioadă, situația febrei aftoase ar putea deveni similară cu cele petrecute în cazul pestei porcine africane și pestei micilor rumegătoare.
”Observăm faptul că Polonia a luat o decizie radicală și a oprit inclusiv laptele materie primă, fără a se gândi la niciun fel de implicație comercială, am considerat că și România ar trebui să ia aceeași decizie. Ne-au fost prezentate o serie de argumente comerciale pe care, din punctul meu de vedere, a trebuit să le combat, considerând că un centru național de combatere a bolilor nu își are ca obiect identificarea unor soluții comerciale pentru diverși agenți economici, dar se pare că în momentul de față aceste interese economice punctuale sunt mai importante decât starea de sănătate a animalelor din România. Sunt oarecum încărcat după această întâlnire. Ne vom supune întru totul acestei decizii și de vom ruga la Dumnezeu, pentru că în momentul de față aceasta este singura noastră șansă, să nu apară vreun focar”, a precizat Ionuț Lupu, pentru AGRO TV.
Reprezentantul fermierilor atrage atenția asupra faptului că, având în vedere precedentele existente în cazul pestei porcine africane și pestei micilor rumegătoare, dacă febra aftoasă va pătrunde pe teritoriul României și vom avea un prim focar, răspândirea acestei boli nu va mai putea fi oprită.
”De fiecare dată ni se spune acea idee că suntem parteneri. Nu prea putem fi parteneri, în condițiile în care orice decident politic se va întoarce liniștit acasă după un program de 8 ore, iar noi va trebui să mergem să ne sacrificăm animalele în condițiile în care un astfel de focar va apărea”, a mai subliniat reprezentantul Holstein RO.
Totodată, fermierii susțin că laptele care este importat zilnic din Ungaria poate fi suplinit fără probleme din producția internă, până când pericolul febrei aftoase dispare. Totuși, autoritățile nu doresc să sisteze aceste importuri. ”Înțelegem, sunt niște contracte între două entități private, contracte care nu pot fi atacate decât în cazuri de forță majoră, înțelegem faptul că instaurarea unei situații de forță majoră nu poate fi instaurată în Ungaria decât în zona limitrofă focarului, însă iată că suntem în situația în care avem de-a face cu o boală atât de contagioasă cum este febra aftoasă, iar să ne cramponăm în 10 camioane de lapte care intră în fiecare zi, doar pentru a păstra o stare de incertitudine și neliniște este foarte mult”, a mai spus Ionuț Lupu.
Citește și: ANSVSA, decizie de ULTIMĂ ORĂ pentru crescătorii de animale!