Micii fermieri vor deveni cu adevărat o prioritate pentru Uniunea Europeană, odată cu viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC). Noul comisar european pentru agricultură, Christophe Hansen, vrea să schimbe semnificativ modul în care se plătesc subvențiile, direcționând mai mulți bani către fermierii cu venituri mici, în detrimentul marilor afaceri din agricultură.
Șeful UE pentru agricultură susține că bugetul PAC, de 387 de miliarde de euro pe șapte ani, nu ar trebui să mai răsplătească atât de disproporționat marii proprietari de terenuri, ci să se concentreze pe micii fermieri. „Există multă presiune pentru că avem o mulțime de priorități politice în Uniunea Europeană, așa că trebuie să direcționăm mai bine sprijinul către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat Christophe Hansen pentru publicația britanică Financial Times.
Comisarul susține că viitoarea agricolă comună nu va reprezenta o ”revoluție” în privința plății subvențiilor, dar va fi cea mai semnificativă revizuire din istoria programului de subvenții vechi de 62 de ani.
Această nouă viziune se bazează și pe analizele realizate la nivel european de către Institutul pentru Politică Europeană de Mediu, un think-tank cu sediul la Bruxelles, care arată că 80% din plățile directe merg către doar 20% dintre ferme.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis în septembrie că fermierii vor primi și în viitoarea Politică Agricolă Comună „venituri echitabile și suficiente”, în contextul în care următorul buget al UE se va concentra, mult mai mult decât până acum, pe cheltuielile de apărare, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și a întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă.
Pe lângă subvenții, comisarul Christophe Hansen susține că fermierii trebuie încurajați să-și diversifice sursele de venit, prin cultivarea culturilor pentru biocombustibili, plantarea copacilor sau folosirea terenurilor pentru producția de energie din surse regenerabile.
2 răspunsuri
Din pacate nu cred nimic din cele scrise,mai ales ca ma aflu în România
La noi nu se vrea,e un pic de rautate în a ajuta tinerii fermieri
Băiatul meu în vârstă de 27 ani a făcut un proiect pt instalarea tânărului fermier,am așteptat doi ani sa se aprobe,lucrând pământul și cheltuind cu speranța că vom reuși sa luam proiectul,menționând ca băiatul meu chiar a facut un efort imens făcând naveta la 100 km de casa pentru a lucra terenul
Din pacate birocratia,și o banala greșeală a consultantului a tăiat elanul fiului meu ,neaprobandui proiectul chiar și după contestație
În concluzie,dacă se vroia,sigur era eligibil,dar neavând un „sprijin”,sau un „prieten” am eșuat,asa ca,nu mai cred în sprijinul autoritatilor
Din păcate aveți mare dreptate.Totul se întâmplă din cauza funcționarilor publici din instituțiile ministerului agriculturii care nu au capacitatea să informeze corect fermierii,neavând habar de agricultură,fiind angajați pe cumetrii.Ce este și mai grav e faptul că se și oftică, cînd văd că fermierii primesc subvenții,despăgubiri de secetă,bani pentru programul tomata ,etc,considerând că ei dau banii din buzunarul lor.Susțin ce spun ,am lucrat în instituție publică,DAJ și am răgușit făcîndu-le observație că habar nu au și dezinformează fermierii,nu înțeleg că ei sunt în slujba fermierilor și că ei nu sunt bănci sau mandatara.