La ce trebuie să fii atent când îți cumperi porcul de Crăciun

porci vaccin pesta porcina africana porcul de craciun

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, foarte mulți români caută să-și procure carnea de porc de care au nevoie pentru a pregăti preparatele tradiționale pentru această perioadă. Rețelele sociale s-au umplut deja de anunțuri pentru vânzarea purceilor, însă cei care vor să facă astfel de achiziții trebuie să fie foarte atenți.

Specialiștii din domeniul suin avertizează populația cu privire la pericolele la care se supun atunci când cumpără carne sau animale din surse nesigure, mai ales din punct de vedere sanitar. ”Sfatul meu este să cumpere animale și carne, dar care să aibă în spate niște acte avizate de medicul veterinar responsabil pentru localitatea respectivă”, precizează Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Una dintre bolile cele mai periculoase care pot fi transmise prin carnea de porc este trichineloza. Din acest punct de vedere, toți cei care achiziționează carne de porc de la diverși comercianți neautorizați în această perioadă trebuie să se asigure că aceasta este însoțită de un buletin de analiză.

”Primul rând în perioada aceasta este Trichinella, care este un parazit extrem de insidios și, de regulă, acolo unde porcii sunt crescuți în condiții de mizerie, de igienă precară, acolo unde șobolanii se amestecă cu porcii, riscurile sunt mari. Iar boala pentru om este una extrem de periculoasă.

De aceea, și cei care cumpără carne, carcasă din gospodăriile populației, să ceară în mod clar buletinul de analiză pentru Trichinella sprialis”, a precizat Ioan Ladoși, președinte APCPR, pentru AGRO TV.

Citește și: Se mai cresc porci în gospodărie? Noua strategie ANSVSA pentru sectorul suin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *