Lipsa forței de muncă este în continuare o problemă pentru fermierii din țara noastră. Deși salariul unui muncitor în agricultură poate ajunge și la 4000 de lei, mulți dintre aceștia nu sunt interesați să activeze în acest domeniu.
De aceea, fermierii recurg la diverse metode pentru a face față singuri muncii în fermă. Un fermier din comuna Crasna a ales să tehnologizeze aproape toată ferma. Astăzi, de miile de ovine au grijă doar trei angajați.
„În permanență încercăm să mecanizăm, și în felul acesta mai eliminăm câte un muncitor sau doi. Nu dăm afară, pentru că oricum nu avem de unde, dar treaba pe care o făceau doi oameni o controlăm acum din butoane. Eu în fermă am aproape totul mecanizat și am ajuns să fac treabă cu trei băieți, bine pregătiți, care să dirijeze totul din butoane. Apa curge mecanizat, gunoiul se scoate mecanizat și acum totul se face cu plăcere. Am investit, în total, peste 2.000.000 de euro”, a declarat Ion Cherciu pentru Pandurul.ro.
O altă metodă la care au recurs fermierii români este forța de muncă din Nepal. Aceștia sunt considerați serioși și punctuali, iar mulți dintre ei plănuiesc să rămână în țara noastră și în anii următori. Fermierii oferă cazare, masă și salariu pentru muncitorii care își petrec zilele alături de ei în ferme. Nepalezii se simt motivați să lucreze în fermele din România, aici având un salariu de patru ori mai mare decât în Nepal.
„Noi avem nevoie în permanență de oameni în fermă. Animalele necesită îngrijire nonstop. De aceea, am ales să aducem muncitori din Nepal, pentru că știm că îi avem în permanență în fermă și sunt niște persoane foarte bune. Deja îi considerăm parte din familia noastră”, a spus fermierul George Fifere pentru Agro TV.