19 octombrie 2021 - 12:51

VIDEO ULTIMĂ ORĂ! Grindina a lovit un mare bazin legumicol din România

Fenomenele meteo extreme au devenit deja obișnuite în ultimele săptămâni pe întreg teritoriul României. Ploile torențiale au provocat mari pagube atât în culturile agricole, cât și în sute de gospodării ale oamenilor, care au fost inundate, iar grindina și-a făcut la rândul ei simțită prezența.

Cu puțin timp în urmă, grindina a a lovit culturile dintr-un mare bazin legumicol din țară, în toată zona Drăgășani – Pleșoiu. Potrivit legumicultorului Mihai Chesnoiu, gheața a fost de dimensiuni mari și putea provoca multe daune. ”Dacă nu se foloseau rachete antigrindină era prăpăd mare”, ne-a spus fermierul oltean.

Se pare că sistemul de rachete antigrindină a reacționat prompt și a îndepărtat cea mai mare parte din pericol. Potrivit lui Mihai Chesnoiu, au fost lansate rachete în ”rafale de 50-60 lansări consecutive”, în total fiind lansate câteva sute de rachete.

Astfel, legumicultorul spune că nu a observat până acum pagube în solarii, nu există fisuri sau găuri, însă culturile de legume în câmp, mai ales cele mai dezvoltate, au fost afectate cu siguranță.

Potrivit ANM, întreaga țară se află astăzi, 23 iunie 2021, până la ora 22, sub avertizări meteorologice de caniculă și instabilitate atmosferică. În zonele de munte, în Dobrogea, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.