Numeroșii ani cu producții sub așteptări i-au îndemnat pe mulți dintre fermierii români să recurgă la măsuri mai puțin agreate de cărțile de agronomie, în căutarea profitului mult așteptat. Totuși, mulți dintre ei au comis o greșeală care va avea efecte neplăcute pe termen lung, avertizează președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără.
Potrivit acestuia, fermierii care au ales anul acesta să își mărească suprafețele de toamnă, în detrimentul celor de primăvară, în special prin extinderea suprafeței de rapiță, eu comis o greșeală gravă. Iată ce a explicat Prof. Valeriu Tabără, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea:
“E o greșeală, o spun fără rezerve. Cât poate merge o pondere foarte mare? Și așa aveam cerealele la o pondere de peste 70%, care ne face să nu depășim acel venit global al producției agroalimentare de 15-17 miliarde, când ar trebui să fie 40 de miliarde. Cum este o foarte mare greșeală, și am spus-o și la întâlnirea cu practicienii, creșterea suprafețelor cultivate cu floarea soarelui în detrimentul porumbului la 1,5 milioane de hectare.
La noi, limita maximă la floarea soarelui, ca să avem randament, este de 800.000 hectare maxim. Noi ne ducem la 1,5 milioane de hectare. A doua mare problemă este ca se merge cu un procent foarte mare de oleaginoase: rapiță, soia și floarea soarelui. Într-un asolament normal, ele nu trebuie să depășească 25%, pentru ca toate trei au boli comune. Sclerotica se moștenește și la rapiță, și la soia, și la floarea soarelui, și poate crea mari probleme în viitor. Din păcate, avem infestare mare cu Sclerotinia.
Aceste culturi nu trebuie să depășească 25% din asolament. Asta înseamnă asolament de 4 ani, care este asolamentul minim. O altă problemă, când se seamănă și revenim cu aceeași cultură la 3 ani, la 2 ani, este una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face colegii noștri, pentru ca nu ai nici cum să ai tratamente eficiente.”