25 octombrie 2021 - 20:48

Gigantul care a cumpărat 11,3 milioane tone de porumb în 2020 continuă să-și securizeze sursele de hrană

Importurile de cereale ale Chinei au atins recorduri noi în 2020, potrivit datelor statistice transmise autoritățile vamale ale acestei țări, luni, 18 ianuarie 2021. Și asta după ce stocurile mici de porumb au forțat prețurile să urce până la cele mai mari niveluri ale ultimilor ani și au generat importuri ieftine.

Mai exact, conform datelor autorităților chineze citate de Reuters, anul trecut, gigantul asiatic – cea mai importantă piață agricolă din lume -, a importat o cantitate record de 11,3 milioane tone de porumb (sau 135%,7% majorare de la an la an), inclusiv 2,25 milioane de tone numai în luna decembrie 2020.

Cifrele vehiculate relevă că, în 2020, importurile de porumb ale Chinei au fost de mai mult de două ori mai mari decât cele din 2019 și, pentru prima dată, au depășit cu mult cota anuală, fixată la 7,2 milioane tone.

Totodată, în 2020, China a importat și o cantitate record de 8,38 de milioane tone de grâu (sau 140,2% majorare de la an la an), față de o cotă de 9,64 milioane de tone.

Prin comparație, în 2019, China a folosit doar 67% din cota anuală de import pentru porumb și o treime din cota pentru grâu.

Accelerarea achizițiilor

Anul trecut, China și-a accelerat achizițiile de cereale de pe piața internațională, ca urmare a unei cereri solide venită din partea sectorului creșterii porcilor, dar și pe fondul problemelor apărute în livrările interne de porumb.

Analiștii din piață, cât și comercianții cred că, din același motive, importurile de cereale ale Chinei ar urma să rămână și în 2021 la un nivel ridicat.

„Prețurile interne la porumb sunt mult prea mari. Vom continua să cumpărăm din alte părți, inclusiv porumb, grâu și orz din import”, a precizat un manager al unui mare producător de nutreț și de carne de porc din sudul Chinei, citat de agenția de presă amintită mai sus.

În ultimele două luni, cotațiile futures la porumb în China au crescut cu 40%, iar săptămâna trecută acestea au atins un maxim istoric.

„Majoritatea analiștilor se așteaptă ca importurile de porumb ale Chinei în anul agricol 2020-2021 să depășească 30 de milioane de tone”, a mai precizat o sursă de la o mare companie globală de shipping.

Prețurile ridicate la porumb i-au determinat pe producătorii chinezi de nutreț să stocheze grâu achiziționat de pe piața locală, care să fie folosit ca înlocuitor pentru porumb.

Pentru sezonul 2020-2021, USDA estimează că producția de porumb ar urma să fie în scădere pentru Argentina și Brazilia, respectiv în creștere pentru China și India.

De asemenea, stocurile de grâu la nivel global, din sezonul 2020-2021, sunt prognozate în scădere cu 1,6 milioane tone, până la 1.072,7 milioane tone, ca urmare a scăderii producției din China și Argentina și care anulează creșterile prognozate pentru Rusia.