19 octombrie 2021 - 11:46

Florin Cîțu: „Nu va mai exista un nou Program Național de Dezvoltare Locală”

Premierul Florin Cîţu a anunțat că nu va mai exista un nou Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în contextul în care președintele PNL Ludovic Orban a avansat ideea unui PNDL 3, cu o valoare de 40 miliarde lei, pentru anul viitor.

Cîțu a declarat că au fost depuse proiecte în valoare de 7 miliarde de lei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), program prin care se vor finanţa drumuri, racordări la canalizare și gaze. „Sunt programe care vor fi targetate exact acolo unde investiţiile au şi profitabilitate prin Compania Naţională de Investiţii. Mai sunt câteva modificări, dar investiţiile pe care le facem sunt investiţii profitabile, nu doar de dragul de a le face”, a explicat Florin Cîţu.

„Eu vorbesc despre ceea ce avem noi astăzi în CNI. Eu aşa lucrez, cu date. În CNI avem deja proiecte de 7 miliarde de lei şi pornim de aici. Putem să avansăm orice cifră vrem: 80 de miliarde, 90 de miliarde. Putem să avansăm ce vrem noi, dar astăzi şi ceea ce putem să finanţăm în momentul acesta prin buget avem 7 miliarde de lei în CNI, acestea sunt proiectele, nu sunt mai multe.

Dacă se vor depune mai multe proiecte bineînţeles că vom găsi surse de finanţare. Am spus că nu trebuie să rămână nicio comună, niciun oraş din România nedezvoltat, mai ales cele care nu pot să acceseze fonduri europene. Acea cifră este fundamentată de ceea ce avem. Repet, aş putea să spun orice altă cifră – 60 de miliarde ca să fie mai mult decât 40, dar nu ajută pe nimeni. Astfel de promisiuni făcea PSD de fiecare dată”, a adaugat Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Parlament, după dezbaterea moţiunii de cenzură.

Ludovic Orban a avansat ideea unui nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală şi a anunţat că a avut discuţii în teritoriu cu primarii liberali pentru a afla de la aceştia care ar fi cele mai bune metode de finanţare a unor proiecte locale din fonduri guvernamentale.