21 ianuarie 2022 - 04:52

Ce trebuie să facă fermierii ca să primească subvențiile APIA suplimentare

Odată cu intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC), începând din 2023, o parte din subvențiile APIA pe care fermierii le primesc vor fi acordate doar în anumite condiții. Mai precis, în jur de 450 de milioane de euro pe an vor ajunge doar în conturile fermierilor care implementează eco-scheme.

Eco-schemele sunt noile măsuri prin care oficialii europeni vor să transforme agricultura de pe bătrânul continent. Important de precizat este faptul că acestea sunt obligatorii pentru țară, dar voluntare pentru fermieri, astfel că fermierii pot opta să nu le implementeze, însă trebuie să fie conștienți că făcând acest lucru, vor pierde o bună parte din subvențiile APIA.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Clubului Fermierilor Români, Dan Hurduc, a explicat pe scurt la ce ar trebui să se aștepte fermierii români în privința eco-schemelor.

”De PNS încă nu știm, dar în privința eco-schemelor a apărut un ghid la Bruxelles. Au evoluat, au venit cu precizări pe eco-scheme mai aproape și în funcție de aceste precizări se pot definitiva eco-schemele care erau ca și propuneri. Eu cred că cea mai grea o să fie bugetarea pe eco-scheme. Avem 450 milioane euro pe toate eco-schemele. Dacă o să se reușească să se facă eco-scheme cu specific regional, bugetarea lor este doar o chestie de inspirație. Dacă le bugetezi echilibrat și nu pot fi accesate echilibrat, atunci o parte din eco-scheme vor avea o valoare destul de mare, iar altele vor fi destul de reduse.

Noi, la Club, avem propuneri de eco-scheme și în proporție de 80% cam știm cum o să arate, ca fermierul să poată să le acceseze destul de ușor și să-și mai recupereze din costurile care vor fi cu lucrările de mediu. În principal, o să fie accentul pus pe economisirea apei, pe reducerea îngrășămintelor și pesticidelor și pe tehnologiile conservative. Deci trebuie să ne gândim să folosim asolamentul destul de mult, să folosim tehnologii conservative. Cam acestea sunt caracteristicile principale pe care fiecare fermier ar trebui să le știe. În anii următori se vor reduce îngrășămintele, ca să reducem amprenta de carbon o să reducem anumite lucrări în cadrul seriei tehnologice, o să avem producții ceva mai mici.

După cum știți, este un studiu care arată că prin aplicarea noii Politici Agricole Comune, producția totală în Europa va scădea cu aproximativ 18% și va fi afectată și producția mondială de cereale. Automat, prețul la cereale și la materii prime agricole va fi în anii următori destul de ridicat. Deci fermierul ar trebui să știe că trebuie să economisească apă, să facă producție cu mai puține îngrășăminte, cu mai puține pesticide, trebuie să aibă acțiuni mai prietenoase cu mediul și pentru acest lucru va lua bani pe eco-scheme”, a precizat Dan Hurduc.