Fermierii români riscă să PIARDĂ SUBVENȚIILE! A cui e vina?

Fermierii români riscă să rămână fără subvenții din 2023, dacă Ministerul Agriculturii nu se grăbește să finalizeze Planul Național Strategic (PNS) care trebuie predat până la sfârșitul acestui an. Avertizarea vine de la Bruxelles, din partea europarlamentarului Carmen Avram.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, Carmen Avram a vorbit despre importanța finalizării în termen a PNS-ului, însă susține că semnalele pe care le vede la Ministerul Agriculturii în acest sens nu sunt încurajatoare.

”Sincer, cunoscând ce se întâmplă în România și văzând câtă importanță a fost dată agriculturii în acești ultimi doi ani – m-am uitat la asta mai mult ca observator și jurnalist, mai puțin ca om politic, iar pe mine acest dezinteres m-a împiedicat și mi-a pus mari obstacole în munca mea de aici. E foarte greu să iei decizii de unul singur și să nu ai în spatele tău statul român, care nu vine să te sprijine. Deci cunoscând ce s-a întâmplat în ultima vreme, eu nu cred că PNS-ul va fi gata (până la 1 ianuarie 2022 n.r.), pentru că noi nu avem Guvern. Până va trece un Guvern, până se vor stabili noi miniștri, până vor începe să se așeze pe scaun, să-și cunoască biroul și echipa, va trece timp, iar apoi vin sărbătorile”, a subliniat Carmen Avram.

Europarlamentarul susține că, în cazul unei întârzieri a PNS-ului, țara noastră riscă să fie nevoită să își asume niște măsuri care vor fi în defavoarea fermierilor. Cel mai grav lucru, însă, ar fi o posibilă pierdere a subvențiilor pentru fermierii români, cauzată de întârzierea finalizării sistemului informatic necesar.

Riscăm să ne asumăm niște lucruri pe care nu vrem să ni le asumăm, venind ultimii, dar cel mai grav mi se pare faptul că, dacă acest PNS nu va fi gata la timp, riscăm să pierdem subvențiile din 2023. Situația e foarte complicată, e o chestiune de matematică, în sensul că este un sistem informatic nou care trebuie pus la punct și care trebuie adaptat PNS-ului. Până când nu e gata PNS-ul, munca la acest nou sistem informatic nu poate începe. Acest sistem informatic are nevoie de foarte mult timp, unii specialiști spun că este nevoie de peste un an; acest sistem informatic trebuie să fie gata pe 31 decembrie 2022. Dacă el nu e gata, avem o mare problemă pentru anul 2023 cu subvențiile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole