Făina și uleiul de floarea-soarelui, raționalizate în supermarketuri

Ca măsură de precauţie pe fondul majorării cererii, cantitatea de făină şi ulei de floarea soarelui pe care o pot cumpăra clienţii a fost restricționată în supermarketurile din Grecia. Decizia lanțurilor comerciale vine ca urmare a temerilor că aprovizionarea va fi afectată de războiul din Ucraina, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Având în vedere că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt furnizori cheie de grâu şi ulei de floarea soarelui, conflictul dintre cele două țări a atras după sine creşterea semnificativă a preţurilor la făină și ulei, dar și la alte produse, provocând temeri cu privire la deficitul de alimente în Uniunea Europeană.

După ce măsuri similare au fost adoptate în Spania şi Italia, patru lanţuri de supermarketuri din Grecia – AB, Sklavenitis, Kritikos şi My Market – au decis săptămâna aceasta să limiteze achiziţiile online de făină şi ulei de floarea soarelui. Mai mult, măsura a fost adoptată, în unele cazuri, și pentru achizițiile din magazine.

Secretarul general pentru Comerţ şi Protecţia Consumatorului, Sotiris Anagnostopoulos, a declarat joi la postul de televiziune Ant1 că cererea pentru unele produse a crescut în ultimele săptămâni de trei ori, în contextul în care cumpărătorii au decis să îți facă provizii.

„Motivul limitării achiziţiilor la aceste produse este doar de precauţie, deoarece clienţii noştri sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina. Vrem să ne asigurăm că vom putea să ne servim clienţii şi în viitor”, a declarat pentru Reuters un oficial al lanțului de supermarketuri AB. Restricţii la făină şi ulei de floarea soarelui au fost anunțate, de asemenea, și de către oficialii celorlalte trei lanţuri de supermarketuri.

Potrivit Ministerului Agriculturii elen, Grecia importă aproximativ 250.000 tone de grâu moale din Ucraina şi Rusia, aproximativ 30% din importurile totale de grâu.

Guvernul de la Atena a cerut furnizorilor să declare stocurile de produse, inclusiv îngrăşăminte, mâncare pentru animale, cereale, ulei de floarea soarelui şi alte uleiuri vegetale.

Luni, premierul elen Mitsotakis va prezida o reuniune a cabinetului unde va fi pusă în discuție o potenţială penurie alimentară cauzată de războiul din Ucraina, a anunţat joi un purtător de cuvânt, fără a oferi detalii suplimentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole