Proteste masive ale fermierilor, AZI, în Europa! Ce solicită fermierii români autorităților de la București și Bruxelles

fermierii germani, proteste masive ale fermierilor

Proteste masive ale fermierilor sunt anunțate joi, 27 februarie, în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Fermierii din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Austria organizează astăzi mai multe acțiuni simultane de protest față de politicile agricole europene inechitabile, dar și față importurile masive de produse agricole din țări terțe, mai ales în lumina acordului comercial UE-Mercosur. Totodată, aceștia solicită asigurarea unui buget distinct și puternic pentru PAC 2028-2034.

Cum astfel de probleme nu-i ocolesc nici pe fermierii români, se confruntă, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), una dintre cele mai puternice organizații de profil din țara noastră, a transmis astăzi un mesaj de solidaritate față de colegii lor europeni, adresând în același timp autorităților de la București și Bruxelles o serie de revendicări.

Citiți, mai jos, comunicatul AAC remis joi redacției AgroTV:

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare, reprezentată de Federația Națională – PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, își exprimă solidaritatea față de fermierii din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Austria care, azi, 27 februarie 2025, vor organiza acțiuni de protest împotriva politicilor agricole europene inechitabile, a importurilor masive de produse agricole din țări terțe și vitalitatea unui buget distinct și puternic pentru PAC 2028-2034.

Fermierii români se confruntă cu aceleași probleme ca și colegii lor europeni: distorsiuni ale pieței cauzate de importurile scutite de taxe vamale din Ucraina, impactul nociv al acordului comercial UE-Mercosur asupra competitivității producției agricole europene, creșterea poverii birocratice impuse de reglementările de la Bruxelles și lipsa prevederilor concrete despre un buget PAC distinct și puternic din Viziunea privind Viitorul Agriculturii din UE. Aceste măsuri pun în pericol securitatea alimentară, distrug lanțurile de aprovizionare locale și afectează veniturile fermierilor europeni.

În acest context, Alianța pentru Agricultură și Cooperare sprijină revendicările fermierilor europeni și solicită factorilor de decizie din România și Uniunea Europeană:

  1. Anularea acordului UE-Mercosur, care ar permite importuri masive de produse agricole din America de Sud, afectând grav competitivitatea fermierilor europeni.
  2. Renegocierea relațiilor comerciale UE-Ucraina, pentru a proteja piața agricolă europeană și a asigura condiții echitabile de concurență.
  3. Garantarea unor politici agricole echitabile, care să asigure o protecție reală a pieței interne și a fermierilor europeni.
  4. Reducerea birocrației și a reglementărilor excesive impuse de Bruxelles, care îngreunează activitatea agricolă.
  5. Sprijinirea Inițiativei Cetățenești Europene „Stop False Food”, care urmărește asigurarea unei etichetări corecte a produselor alimentare și protejarea consumatorilor europeni.

Fermierii din întreaga Europă, inclusiv din România, sunt în prima linie a luptei pentru menținerea unui sector agricol viabil, pentru protejarea producției locale și a siguranței alimentare. Avem nevoie de reciprocitate, reguli în oglindă pentru produsele importate, aceleași pe care le respectă producătorii din UE.

Protestele din 27 februarie 2025 sunt un semnal puternic către decidenții europeni și naționali că actualele politici agricole trebuie să fie revizuite pentru a asigura un viitor sustenabil pentru fermierii din întreaga Uniune Europeană.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare va continua să susțină fermierii români și să militeze pentru politici agricole corecte și echitabile”, se arată în comunicat.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.