Emil Dumitru: ”Despagubirile reprezinta un gest de solidaritate, dar NU sunt o solutie!”

Procesul de plată a despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă a fost demarat la sfârșitul săptămânii trecute, iar începând de astăzi, banii vor ajunge în conturile fermierilor. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat Emil Dumitru a vorbit despre aceste despăgubiri, care reprezintă un gest de solidaritate pentru fermieri. Oficialul MADR a subliniat însă că acestea nu reprezintă o soluție pe termen lung, iar România trebuie să investească masiv în sistemele de irigații pentru a combate astfel de situații în viitor.

„(Despăgubirile – n.r.) sunt un gest de solidaritate pentru fermieri, dar noi credem că nu aceasta este soluția pe termen lung. Dacă nu vom fi suficient de inteligenți să reabilităm infrastructura principală și secundară de irigații, seceta pedologică și în general schimbările climatice nu ne așteaptă să ne hotărâm.

În programul național de irigații, din 2015, când s-a aprobat legea, și până astăzi, s-au contractat, s-au achitat sume de aproximativ 170 milioane de euro. Noi plătim acum 240 de milioane de euro pentru despăgubiri. De asta, pe programul național de recuperare și reziliență, avem o sumă impresionantă pe care va trebui să o contractăm cât mai repede – 6,5 miliarde de euro pentru irigații, desecare, drenaj, pe construirea a 8 centre regionale de depozite și pe combaterea eroziunii solului”, a precizat secretarul de stat MADR în exclusivitate pentru AGRO TV.

Emil Dumitru a mai subliniat că doar pe componenta de irigații sunt alocate 3,5 miliarde de euro, pentru infrastructura principală, dar există și posibilitatea construirii unor sisteme de irigații locale, pentru fermierii care nu se află în zonele pe unde trec canalele principale.

”Dacă nici de data aceasta nu vom fructifica această oportunitate unică pe care o avem, suntem de condamnat cu toții, întreaga clasă politică, indiferent de culoare. Eu cred că aceasta este soluția, dar nu este singulară. Oricâte eforturi ai face să irigi, dacă ai și arșiță și nici nu ai o iarnă în care să reduci riscul de viscol, asta înseamnă că trebuie să investim în perdele de protecție. Este o măsură pe care noi o vom finanța și vom și plăti suplimentar o subvenție pentru fermierii care aleg această ecoschemă”, a mai subliniat Emil Dumitru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole