29 septembrie 2021 - 03:48

Nouă măsură cu fonduri europene pentru fermierii români din ianuarie 2021!

Fermierii români vor putea accesa, începând cu ianuarie 2021, o nouă submăsură pentru a-și moderniza fermele! Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Dumitru, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, în exclusivitate la AGRO TV. Potrivit oficialului MADR, ministerul se pregătește să lanseze o nouă submăsură pe măsura 4.1 din PNDR, pentru echipamentele de irigat. Astfel, fermierii vor putea accesa fonduri europene pentru a-și cumpăra echipamentele necesare ca să își irige culturile agricole.

”Dacă un fermier, din 1993 nu a văzut nicio perspectivă ca acea stație de pompare de bază fie pusă în funcțiune și să umple canalele principale și secundare de irigații, nu a avut niciun interes să-și cumpere echipamente de irigat. Sunt colegi fermieri, acolo unde am pus în funcțiune o stație care nu a fost pornită din 1993 și nici nu a fost cuprinsă în vestitul plan de reabilitare, care și-au cumpărat acum echipamente de irigat. Un fermier a investit 600.000 euro, iar altul 200.000 euro. E clar că într-acolo se va merge.

Chiar astăzi am făcut o ședință cu colegii de la autoritatea de management și vrem ca pe măsura 4.1 să creăm o submăsură pe echipamente de irigat pe care să o lansăm din ianuarie 2021, tocmai pentru ca acei fermieri care au perspectiva de a avea apă pe canale să poată să irige.

Era foarte târziu, aprilie-mai, când am dat drumul la apă. O parte din culturi erau deja compromise, dacă vorbim de culturile de toamnă, iar la cele de primăvară din nou seceta a fost foarte cruntă. Dacă vor avea apă și vor avea pivoți de irigat sau tamburi sau aripi de ploaie, cu siguranță fermierii își vor slava o parte importantă din recoltă”, a explicat Emil Dumitru în exclusivitate pentru AGRO TV.

Pe lângă aceste fonduri europene care vor putea fi accesate de fermieri începând cu anul viitor, secretarul de stat a mai vorbit și despre planul național de reabilitare și reziliență, în care o sumă considerabilă de 6,5 miliarde de euro va fi alocată pentru a reabilita sistemele de irigații, desecare, drenaj și combaterea eroziunii solului.