Dezastrul importurilor de produse procesate se vede în cifrele vehiculate de un secretar de stat

O informație cunoscută de mulți și recunoscută acum la televizor de un oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) despre importurile de produse procesate făinoase face înconjurul țării.

Concret, țara noastră importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat. Declarația a fost făcută duminică, 30 mai 2021, la Digi24, de secretarul de stat MADR, Aurel Simion.

Informația preluată și de Mediafax confirmă faptul că 70% din produsele alimentare consumate vin din import.

„Asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr. Noi prin Planul Național Strategic 2021 – 2027 va trebui să corectăm în mod substanțial părțile deficitare. Va trebui să intervenim pe reproducția la porc și pasăre, avem nevoie la nivel național de cel puțin 195.000 de capete de scroafe, în așa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar.

„Avem nevoie de reproducție la pasăre, avem nevoie de industrializare. Din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiți și nu numai, înseamnă că noi nu avem capacități de tehnologizare performante, și va trebui să intervenim în acest sens.

„Va trebui să fim atenți la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în așa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”, a precizat Aurel Simion..

Oficialul MADR a mai adăugat că balanța comercială pe alimente este negativă cu toate țările Uniunii Europene.

„Este și o politică greșită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În același timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în țară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale.

Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană”, a continuat oficialul guvernamental.

Tot el consideră că, în atare condiții, pierd si consumatorii, care plătesc mai mult, pierd și fermierii care exportă materie primă.

„Produci foarte greu și exporți pe nimic. Vom vedea ce rămâne în planul de reziliență pentru agricultură. Putem să intervenim prin noul plan național strategic aplicabil din 2023 – 2027 în așa fel încât să corectăm exact problemele pe care le avem”, a conchis Aurel Simion pe acest subiect.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole