Decizia UE pe care o așteptau toți fermierii!

GAEC 8, Comisia Europeană, porumb modificat genetic, fermieri

Vocea fermierilor s-a făcut auzită: Uniunea Europeană intenționează să introducă restricții mai dure la importurile de produse agricole, atât cele care presupun utilizarea de pesticide interzise în blocul comunitar, cât și cele care nu îndeplinesc standardele UE privind bunăstarea animalelor.

Potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene – „Viziunea pentru Agricultură și Alimentație” – ce urmează a fi publicat chiar astăzi (miercuri, 19 februarie 2025), executivul comunitar va aborda o linie mai dură în privința importurilor, inclusiv a celor din SUA, pentru a asigura condiții echitabile de concurență pentru fermierii europeni.

„Comisia va realiza, în concordanță cu reglementările internaționale, o aliniere mai solidă a standardelor de producție aplicate produselor importate, în special în privința pesticidelor și bunăstării animalelor. Comisia se va asigura că nu va fi permis ca cele mai periculoase pesticide interzise în UE din motive de sănătate și mediu să revină în UE prin produse importate”, se precizează în proiectul de document al executivului comunitar, consultat de Reuters.

Astfel, Uniunea Europeană ar putea bloca importurile din SUA de soia și alte alimente tratate cu pesticide care nu sunt folosite de fermierii europeni.

Potrivit Financial Times, președintele SUA, Donald Trump, a reacționat duminică la planurile UE, declarând că decizia ar afecta Europa, iar un oficial de la Casa Albă a spus că președintele va lua apărarea fermierilor americani. Totodată, președintele Trump a anunțat că nu renunță la planurile de a impune taxe „reciproce”, din aprilie.

În Uniunea Europeană este interzisă utilizarea unei largi serii de pesticide pe motiv că dăunează plantelor și animalelor, în ciuda faptului Autoritatea europeană în domeniul sănătății a decis că unele dintre acestea sunt sigure în cantități mici.

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană se pregătește să includă în viitoarele acorduri comerciale standarde mai ridicate și în ceea ce privește bunăstarea animalelor, având în vedere că UE are deja o serie reguli care cresc costurile pentru fermieri, printre care cele referitoare la spațiul necesar pentru găini ouătoare sau viței, ori cele cu privire la curățenia spațiilor în care sunt ținute animalele.

Oficialii consideră că o astfel de decizie ar crește sprijinul opiniei publice pentru acordurile comerciale, după ce recent parlamentele naționale au refuzat să ratifice astfel de acorduri din cauza impactului prognozat asupra fermierilor, dar și asupra mediului.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.