Curmalul chinezesc câștigă teren în România: Intră pe rod din primul an și rezistă la secetă

Curmalul chinezesc

Curmalul chinezesc a devenit fructul ,,vedetă” pentru cultivatori. Cercetătorii spun că este rezistent la secetă și intră pe rod din primul an, o cultură ideală pentru fermierii care își doresc un profit rapid. 

Cercetătorii buzoieni de la Stațiunea Pomicolă Istrița au obținut un succes remarcabil cu un fruct exotic din China – curmalul chinezesc, pentru care, potrivit cercetătorilor, cererea a depășit așteptările. Doar în acest sezon de plantare, cercetătorii au vândut peste 500 de arbuști, iar stocul pregătit pentru această toamnă a fost epuizat rapid.

„Solicitările au venit din toate colțurile țării, în special din zona de sud-est, unde oamenii au căutat să planteze specii noi de pomi fructiferi, care să se adapteze la temperaturile foarte ridicate din timpul verii. Este o specie foarte cerută pentru că are o rezistență mare la secetă, fructifică foarte bine în terenurile sărăturate, iar fructul are multe beneficii, fiind bogat în Vitamina C”, a declarat Rareș Pândaru, șeful fermei Istrița.

Au fost clienți care au cumpărat unul sau doi arbuști, dar și persoane care au comandat cantități mai mari, având în vedere intenția de a înființa plantații, posibil chiar pentru comercializare.

„Curmalul chinezesc intră foarte repede pe rod, chiar în primul an de la plantare, iar acesta a fost un motiv în plus pentru a-l cumpăra”, a explicat Rareș Pândaru.

La Stațiunea Pomicolă de la Istrița, curmalul chinezesc este cultivat de câțiva ani, astfel că cercetătorii oferă toate recomandările necesare pentru plantarea și îngrijirea arbustului. De asemenea, clienții curioși au avut ocazia să participe la degustări, pentru a ști exact ce fructe vor avea în livadă.

Curmalul chinezesc preferă locuri calde, însorite și adăpostite. Este ideal pentru grădini mai mici, fiind o plantă lemnoasă fructiferă, dar având și un efect decorativ, datorită frunzișului lucios, lăcuit.

Fructele sunt mari, în formă de butoi, și prezintă o rezistență mare la crăpare. Acestea conțin cantități ridicate de Vitamina C și pot fi consumate proaspete sau deshidratate.

Picture of Marilena Dinu
Marilena Dinu

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture