Cum și când fac dealerii listele la ”Rabla pentru tractoare” – Explicații direct de la sursă

tractoare AFIR, utilaje agricole rabla pentru tractoare

Procedura de înscriere în programul ”Rabla pentru tractoare” rămâne una destul de neclară, cel puțin până în momentul de față, mai ales că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ieșit până acum cu o explicație concretă pe acest subiect. În ghidul de finanțare, responsabilitatea de înscriere a dosarelor în aplicația informatică le revine dealerilor de utilaje, astfel că persoanele fizice nu au niciun cuvânt de spus în acest sens.

”Toată responsabilitatea selectării și înscrierii beneficiarului în platforma AFM cade asupra noastră, asupra dealerului. Eu, ca dealer, primesc dosarele persoanelor interesate să achiziționeze tractorul de la mine, iar când se deschid înscrierile, eu încep să-i înscriu pe ei în platformă. Este principiul primul venit, primul servit”, a precizat Dan Ivașcu, director de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR).

Problema legată de o astfel de procedură este faptul că, în această situație, listele de beneficiari întocmite de dealerii de utilaje sunt complet netransparente, iar potențialii beneficiari nu pot avea nicio garanție că dosarele lor sunt înscrise în aplicație cu șanse reale de finanțare.

Teoretic, principiul ar trebui să fie primul venit, primul servit, însă având în vedere că mulți dealeri din piață au întocmit deja listele de beneficiari și au perceput și avansuri de la aceștia, nu există nicio garanție că ordinea înscrierii pe listă va fi și ordinea în care dosarele vor fi depuse în aplicația AFM. Mai mult decât atât, înscrierea dealerilor pentru participarea în program nu s-a produs încă, deci persoanele fizice riscă să se fi înscris pe lista unui dealer care nu va fi acceptat în program.

În același timp, reprezentanții producătorilor și dealerilor de mașini agricole semnalează faptul că ei nu au posibilitatea impunerii unor condiții prin care să garanteze că beneficiarii înscriși pe liste sunt fermieri de bună credință, care chiar au nevoie de utilajele furnizate prin program. Această problemă riscă să se răsfrângă tot asupra dealerilor, fie ei de bună credință, tocmai din cauza faptului că întreaga responsabilitate a depunerii dosarelor de finanțare le revine lor.

”Noi nu avem angajați experți în a analiza documentele și a fi siguri că ele sunt conforme, și atunci este un risc destul de mare. Ni-l asumăm, nicio problemă, dar noi nu putem să intervenim cu alte condiții, să putem să facem o departajare între fermier și non-fermier. Astfel, fermierul care a așteptat cu interes deosebit acest program și a sperat că își va lua un tractor cu un preț destul de bun, o să vină la noi la poartă când nu va fi selectat și pe noi ne va trage la răspundere. Sunt niște lucruri pe care, dacă le discutam de la început, erau evitate.

Interesul nostru, ca producători și dealeri de utilaje agricole, este să vindem, dar nici n-am vrea să vindem către oricine, pentru că noi am vrea să dezvoltăm o relație comercială corectă cu acel beneficiar și pe viitor”, a mai subliniat Dan Ivașcu, la AGRO TV.

Views: 160

3 răspunsuri

  1. Nu vor aplica principiul primul venit primul servit cu vor avea prioritate cei care vor plati suplimentar pentru alte opțiuni la tractor sau implemet

  2. Niste hoti … mana in mana cu cei de la mediu ca sa ia dreptu de smecheri … lasa fermieru la mana dealerilor care baga pe cine vor cum vor , in functie de interese nici decum de corectitudine…

  3. Programul Rabla Tractoare = Programul HOȚIE NAȚIONALĂ!
    Fiecare dealer are deja înscrise câteva sute de persoane (unii peste 1.000) înmulțit cu 187 de dealeri rezultă o cerere de aproape 200.000 de tractoare, să zicem că unele cereri sunt dublate, dar tot rămân între 50.000 și 100.000 de doritori, solicitanți eligibili.
    Bugetul anual este de 2.500 de tractoare împărțite la 187 dealeri = 13 tractoare (dosare) per dealer. Să zicem că se dublează la 5.000 de tractoare, respectiv 26 dosare pe dealer.
    Ce dealer național n-are în cercul lui 26 de Pile, Cunoștințe, Relații.

    Rezultă, matematic, că nici măcar UN SINGUR FERMIER CORECT ȘI CINSTIT din România NU va putea beneficia de acest program.

    AFM este părtaș la această HOȚIE NAȚIONALĂ prin faptul că în loc să dea acești bani beneficiarilor reali pe orice criteriu transparent, aruncă 1 miliard de lei din bugetul public unor firme private FĂRĂ A STABILI UN REGULAMENT DE ACORDARE care să se poată monitoriza în mod obiectiv. Dealerii vor aplica, în teorie, principiul „primul venit, primul servit”. Serios??? Și beneficiarii finali cum vor putea verifica acest lucru? Dar AFM? Dar alte autorități?
    Bani publici risipiți într-o ceață totală, deliberată, pentru o mare fraudă – nu se poate trage altă concluzie.

    Mai grav e că AFM nu permite beneficiarilor finali să-și depună propriul dosar. Zice în acest articol președintele AFM că a ales să dea banii prin dealeri pentru a-i ajuta pe fermierii izolați.
    Ok, să depună prin dealeri fermierii izolați, dar de ce AFM le-a luat dreptul de a-și depune propriul dosar fermierilor care nu sunt izolați și au acces la un calculator?
    De ce au fost lăsați la cheremul unor firme private. Apropo, de când există aproape 200 de dealeri de tractoare în România? Unde sunt rețelele lor de vânzare, de asigurare a serviciilor de garanție, post-garanție, service etc.? Nu vă e clar care e interesul? Mai mult de jumătate sunt rechini care au simțit mirosul banilor. Mare parte din bani vor ajunge prin diverse suveici la fermieri de ocazie, iar după 1 an tractoarele subvenționate se vor vinde pe bani buni pe piața second hand. Unele poate chiar vor face aripi și vor pleca după 1 an din țară fără să tragă o brazdă pe ogoarele României. Așa ne gestionăm noi subvențiile, banii publici adunați tot din taxele noastre.
    Uite cum un program de finanțare atât de necesar riscă să devină o mare hoție. Încă o bătaie de joc față de agricultura românească!

    Cum poți tu, AFM, să crezi că prostești o țară întreagă?
    Cum poți tu, AGRO TV și alte televiziuni/publicații cu jurnaliști profesioniști să nu analizezi, dezbați o asemenea problemă?

    P.S. Dacă vrei să vorbești cu un responsabil de la AFM, nu poți trece de roboți / call center…. Dacă le scrii, nici nu se obosesc să-ți răspundă…

    Țara lui Papură Vodă și se mai miră că românii ÎI URĂSC…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture