Cum poți încasa mai mulți bani din subvențiile APIA, în 2025

subventii tanarul fermier de 3 ori subventia despagubiri subventie apia plata redistributiva teren agricol fonduri europene ajutor de stat APIA subventie dimensiunea exploatatiei achiziția de utilaje agricole tinerii fermieri creditul agricol MADR subventia creditul fermierului 100 euro AFIR

O nouă schemă de plată introdusă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) le dă posibilitatea fermierilor din sectorul vegetal să-și majoreze considerabil suma totală pe care o vor primi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2025. Este vorba despre eco-schema PD-28, care poate fi combinată cu vechea eco-schemă PD-04, oferindu-le fermierilor un plus de peste 50 de euro/hectar, dacă îndeplinesc un obiectiv relativ ușor de bifat.

Eco-schema PD-28 se referă la menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Practic, pentru a puntea beneficia de această nouă plată în valoare de peste 50 de euro/hectar, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menținerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj. De ce este avantajoasă pentru fermieri această schemă de plată, ne-a explicat Cosmin Micu, fermier din județul Arad.

”PD-28 este o eco-schemă nouă, care se poate combina cu eco-schema veche PD-04. Până anul acesta puteam să aplicăm doar pentru o singură eco-schemă, acum avem și posibilitatea să aplicăm pentru două eco-scheme. Ce înseamnă eco-schema PD-28? Înseamnă că 2% din suprafața fermei trebuie să rămână teren necultivat. Terenul necultivat nu înseamnă pârloagă, ci înseamnă un teren întreținut, să fie curat de buruieni.

Ca să fie mai avantajos pentru noi, fermierii, acel teren necultivat se poate lăsa ca margine de câmp, iar aici se face cu factor de multiplicate 1 la 9. Asta înseamnă că, la 1.000 de hectare, dacă trebuie să lăsăm necultivat 2%, adică 20 de hectare, marginea de câmp înseamnă 20 de hectare împărțit la 9, adică în jur de 2,2 hectare de margine de câmp. Este o suprafață mică raportată la suprafața fermei, având în vedere că primim o subvenție între 50 și 70 de euro/hectar pe toată suprafața. Mai avem și posibilitatea elementelor de peisaj, adică arbori izolați sau plantarea unei liziere. Acea lizieră va intra în primul an ca element de peisaj, iar anul viitor să intre la subvenția normală”, a precizat Cosmin Micu.

Cuantumul planificat de Ministerul Agriculturii pentru PD-28 în perioada 2025-2027 este de 58,18 euro/ha. Acest cuantum poate să crească sau poate să scadă, în funcție de numărul fermierilor care aplică pentru această eco-schemă.

 

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.