Cum ne afectează smogul și cum putem acționa la nivel național?

smogul

Poluarea aerului – și în special smogul care se formează din această cauză – reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu ale secolului nostru, având un impact semnificativ asupra sănătății umane și a calității vieții. Particulele fine (PM2.5 și PM10), dioxidul de azot (NO2) și alte substanțe toxice din aer sunt asociate cu o serie de afecțiuni respiratorii și cardiovasculare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), expunerea continuă la aer poluat poate duce la astm, bronșită cronică, boli de inimă și chiar decese premature. Copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, dar nimeni nu este complet protejat de efectele nocive ale poluării. În plus, poluarea aerului contribuie la schimbările climatice, creând un cerc vicios care agravează și mai mult situația.

India și criza poluării: cazul New Delhi

India este una dintre țările cele mai afectate de poluarea aerului, iar capitala sa, New Delhi, este adesea clasată printre cele mai poluate orașe din lume. Situația se agravează în special iarna, când temperaturile scăzute și arderile de reziduuri agricole din statele vecine creează un strat dens de smog. Pentru a combate această criză, autoritățile din New Delhi au implementat diverse măsuri, inclusiv utilizarea tunurilor „anti-smog”. Aceste dispozitive proiectează picături fine de apă în atmosferă, captând particulele de praf și poluanți, aducându-le la nivelul solului.

De asemenea, guvernul a colaborat cu Institutul Indian de Tehnologie din Kanpur pentru a explora soluții inovatoare, cum ar fi însămânțarea norilor, o metodă care presupune generarea ploilor artificiale pentru a limita poluarea. În noiembrie 2024, autoritățile au solicitat aprobarea pentru un experiment de însămânțare a norilor, care ar putea oferi o soluție temporară în perioadele de poluare extremă.

Brașov: cel mai poluat oraș din România

Aceeași tehnologie de însămânțare a norilor există și în România, și ar putea fi aplicată în special în Brașov, care este considerat cel mai poluat oraș din țară. Brașovul se confruntă cu o combinație de factori geografici și antropici care contribuie la acumularea smogului. Poziția orașului într-o depresiune înconjurată de munți favorizează inversiunea termică, care împiedică dispersia poluanților. În plus, traficul intens, încălzirea rezidențială bazată pe lemn și cărbune, și activitățile industriale agravează problema.

Turismul, deși vital pentru economie, are de suferit din cauza percepției de oraș poluat, iar mulți potențiali vizitatori evită Brașovul din acest considerent.

Consecințele poluării asupra sănătății brașovenilor sunt grave, cu o creștere a cazurilor de boli respiratorii și cardiovasculare, dar și a depresiilor sezoniere din cauza lipsei soarelui.

România se confruntă și cu presiuni pentru respectarea normelelor de mediu și sănătatea populației, din partea Comisiei Europene, care a inițiat o procedură de infringement [INFR(2022)2079] din cauza depășirilor repetate ale limitelor de poluanți, în special în Brașov.

Soluții viabile: însămânțarea norilor și alte măsuri

Pentru a combate această problemă, autoritățile locale și naționale au încercat de ani de zile, fără succes, implementarea unor măsuri precum plantarea mai multor spații verzi în zonele urbane, înlocuirea sistemelor de încălzire poluante cu soluții ecologice și aplicarea unor reguli stricte pe șantierele de construcții.

Un alt pas important este utilizarea tehnologiei de însămânțare a norilor, o metodă ce este disponibilă în România de peste 20 de ani. Intervenții Active în Atmosferă (IAA) are specialiști și tehnologii de ultimă oră pentru creșterea precipitațiilor și a achiziționat recent un avion special destinat însămânțării norilor, care poate acoperi zone unde rachetele antigrindină și generatoarele terestre nu pot ajunge. Prin creșeterea precipitațiilor se poate reduce semnificativ concentrația de poluanți în atmosferă, conducând la redarea strălucirii și renumelui pe care le merită Brașovul.

Poluarea aerului rămâne o amenințare gravă atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu. Lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice și, implicit, a poluării este o responsabilitate comună, care necesită acțiuni coordonate la nivel local, național și global. Însămânțarea norilor, aduce un avantaj  semnificativ în această luptă. Este timpul să acționăm decisiv pentru a proteja sănătatea noastră și a generațiilor viitoare, transformând orașele noastre în spații mai curate și mai sănătoase.

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.