Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, cunoscută sub denumirea de Ordonanța „trenuleț”, a provocat multe discuții în spațiul public, din cauza măsurilor nepopulare care urmează să fie implementate în economie. Efectele acestei ordonanțe se revarsă, inevitabil, și în agricultură, iar impactul asupra unor ferme ar putea fi devastator.
Sectorul laptelui din România este deja de ani buni unul cu numeroase probleme, iar activitatea fermelor din acest domeniu nu este ușor de susținut. În contextul acesta, Ordonanța „trenuleț” le va îngreuna și mai mult viața fermierilor din acest sector, iar unii dintre ei ar putea să abandoneze activitatea pe parcursul acestui an, arată într-o analiză Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein Ro.
”În România sunt peste 1.600 ferme cu mai mult de 50 vaci la muls, deci un efectiv total în exploatație de aproximativ 70 vaci matcă și minim 50 vitele și juninci gestante… deci ferme care au nevoie de minim un angajat. Având în vedere structura fermelor de vaci lapte din România, putem ușor estima un număr de peste 15.000 salariați ai căror angajatori vor fi impactați de eliminarea facilităților fiscale odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței trenuleț.
Evaluarea noastră este ca impactul negativ asupra costurilor salariale în fermele de vaci lapte este de 18,6%… iar având în vedere toate noile aspecte introduse de Ordonanță (vezi taxa pe stâlp), impactul asupra costului litrului de lapte la poarta fermei va fi de peste 27%… adică vorbim de aproximativ 40 euro/tona lapte livrată”, arată Ionuț Lupu.
În acest context, reprezentantul Holstein Ro vine și cu o serie de întrebări retorice pentru guvernanți, concluzionând că situația nu este una bună deloc: ”Cine va absorbi acest cost? Procesatorii pot sa o facă? Piața regională a laptelui materie prima este extrem de volatilă… se va alege laptele mai ieftin din Ungaria sau patriotismul local? Câți fermieri vor abandona activitatea dacă va fi iar un an secetos pentru cultura porumbului?”