Critici DURE la adresa ministrului Petre Daea! De ce sunt nemulțumiți crescătorii de ovine

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, este acuzat că a distrus structura rasială a populațiilor de oi din rasele Țurcane. Acuzația vine din partea lui Gheorghe Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine Dacia, din județul Hunedoara. Acesta a vorbit despre problemă într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în cadrul emisiunii ”Agroproiecte de succes”, la AGRO TV.

”Facem eforturi pentru omologarea tuturor ecotipurilor de Țurcană; mergem înainte ca să putem să omologăm rasa și să sporim biodiversitatea genetică a României și să recunoaștem munca crescătorilor de sute de ani. La această dată, majoritatea crescătorilor sunt mâhniți. Asemenea oi, în Franța spre exemplu, sunt susținute de către statul francez în mod deosebit. În România nu se întâmplă acest lucru.

Sprijinul voluntar cuplat, pe care fără falsă modestie, tot eu l-am creionat când eram în Ministerul Agriculturii, a fost creionat pe registre genealogice, astfel încât să sporim zestrea genetică a acestor efective. A venit domnul Daea și a băgat un berbec la 35 de oi și a schimbat total structura rasială a raselor Țurcane, berbeci fără apartenență rasială au intrat în efective și au făcut praf populațiile. Este o chestiune de-a dreptul deprimantă pentru oricine înțelege zootehnia românească. Dacă nu știi, nu te amesteca”, a precizat Prof. Dr. Ing. Gheorghe Neață.

Reprezentantul Asociației Dacia Hunedoara spune că ministrul Petre Daea a luat, fără se consulte cu crescătorii de ovine, o decizie de reducere a subvenției pe cap de oaie pe care o vor primi aceștia.

”Dacă vă dau acum o veste, înmărmuriți. A tăiat din subvenția pe cap de oaie, de unde se stabilise cu fostul ministru, Adrian Chesnoiu, subvenționarea acestor ecotipuri valoroase la un nivel cât de cât apropiat de cel din Uniunea Europeană, a venit și a tăiat din nou. Fără să consulte pe nimeni, a făcut acest lucru, nu știu de ce”, a mai spus Gheorghe Neață.

Întregul interviu poate fi urmărit în cadrul emisiunii ”Agroproiecte de succes”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole