Creditul Fermierului – Un sprijin real sau o iluzie pentru agricultori?

amanarea ratelor creditul fermierului

Prezentat ca o soluție salvatoare pentru fermierii aflați în dificultăți financiare după anii consecutivi de secetă, Creditul Fermierului nu pare a fi, în realitate, un instrument atât de funcțional pe cât și-ar fi dorit agricultorii. Aceștia susțin că acest credit este accesibil mai degrabă fermierilor care nu au probleme foarte mari în ceea ce privește afacerile, întrucât doar aceștia sunt acceptați de către bănci.

”Îi ajută pe cei în dificultate, dar dificultatea să fie la limita bancabilității, ca să spun așa. Adică să ai mici probleme, să n-ai probleme mari. (…) E bun, dar e bun pentru campanie, nu pentru business”, a precizat fermierul Alin Luculeasa, din județul Vaslui, pentru AGRO TV.

Deși instrumentul este unul bun la nivel teoretic, agricultorii susțin că acesta nu poate fi accesat de fermierii mari, din cauza plafonului financiar impus de Comisia Europeană, iar fermierii mici și mijlocii au dificultăți mai mari în ceea ce privește bancabilitatea.

”Creditul fermierului este un credit foarte bun, dar majoritatea fermierilor nu se pot încadra la el, pentru că noi avem un ajutor pe cadru Ucraina de 280.000 de euro. Pot beneficia de acest credit fermierii până în 1000 de hectare. (…) Fermele peste 1000-1500 de hectare au foarte greu acces la acest credit, pentru că s-a terminat plafonul de 280.000 de euro. Acest plafon a fost prost acordat de Comisia Europeană. Nu trebuie să acorzi un plafon pe firmă, ci pe cifra de afaceri”, spune Cosmin Micu, fermier din județul Timiș.

”E funcționabil pentru fermele medii și mici, dar într-adevăr, nu prea își atinge scopul, pentru că el e accesibil celor care au reușit oarecum să se țină pe linia de plutire cu cheltuielile, cu datoriile, cu leasinguri, cu inputuri. Cei care au restanțe sau incidență bancară nu pot accesa”, a completat și Raul Mărunțoiu, agricultor din zona Dobrogei.

În acest context, semnalele din breaslă cu privire la Creditul Fermierului sunt mai degrabă negative, în sensul că acesta nu funcționează așa cum a fost prezentat.

”Problema este că produsul nu funcționează. Din ce informații mai am și eu, au depus fermierii la bănci și nu se aprobă dosarele”, a declarat Cosmin Iancu, tânăr fermier din Ilfov, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *