Pe timp de iarnă fermierii se confruntă cu o serie de provocări în îngrijirea bovinelor, iar una dintre cele mai frecvente greșeli este neasigurarea unui microclimat corespunzător în adăposturile animalelor.
Potrivit medicului veterinar Cosmin Rareș Creț, condițiile de temperatură și umiditate sunt esențiale pentru sănătatea animalelor, iar o temperatură optimă între 13 și 18 grade Celsius poate face diferența între o producție de lapte optimă și una scăzută.
„Este important ca adăposturile să fie bine izolate, iar ventilația să fie corespunzătoare, pentru a preveni acumularea de umiditate și a asigura o aerisire corespunzătoare. În plus temperatura grajdului trebuie să fie între 13 și 18 grade Celsius”, explică medicul veterinar.
În timpul iernii, bolile respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni care afectează bovinele, în special pe viței, care nu au încă o imunitate solidă.
,,Iarna vițeii se îmbolnăvesc cel mai des pentru că nu au o imunitate ridicată. Semnele de boală sunt adesea ușor de observat: animalele devin mai leneșe, refuză să mănânce și în cazul vițeilor, pot refuza chiar și laptele. În aceste cazuri, este important ca fermierul să nu întârzie și să anunțe imediat medicul veterinar, care va stabili tratamentul necesar”, adaugă Cosmin Rareș.
De asemenea, alimentația în perioada rece trebuie să fie ajustată corespunzător, iar furajele de calitate, cum ar fi lucerna sau silozul, sunt esențiale pentru menținerea sănătății animalelor.
Un alt lucru esențial este apa. Fermierii ar trebui să se asigure că sursele de apă sunt curente și provin, ideal, de la adăpătoare încălzite, pentru a preveni riscul de faringo-laringite. În plus, menținerea curățeniei în grajduri este vitală, deoarece umiditatea și murdăria pot favoriza apariția microorganismelor dăunătoare.
Pentru a preveni problemele de sănătate, fermierii trebuie să acorde o atenție deosebită nu doar hranei și adăpostului, ci și igienei generale, care include curățarea regulată a grajdului și asigurarea unui spațiu adecvat pentru fiecare animal în parte.