Ce trebuie să facă ACUM fermierii care vor să acceseze fonduri europene în 2025

AFIR fonduri europene microgranturi ajutoare 15.000 euro APIA euro AFIR subventie fonduri europene tinerii din diaspora tinerii fermieri activități non-agricole submăsurile 6.2 și 6.4 ghidurile solicitantului submăsura 6.1 instalarea tinerilor fermieri micii fermieri achizitia DE UTILAJE rabla pentru tractoare plati finantare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pregătește lansarea mai multor linii de finanțare pe parcursul acestui an. Chiar dacă nicio dată de lansare nu este anunțată oficial, fermierii care vor să acceseze fonduri europene trebuie să își pregătească încă de acum dosarele. Primul pas este depunerea cererii unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), condiție obligatorie de eligibilitate.

Consultantul Gabriela Fekete a explicat, pentru AGRO TV, la ce trebuie să fie atenți fermierii în pregătirea dosarelor pentru liniile de finanțare cu fonduri europene.

”Până la sfârșitul lunii mai, toți fermierii care doresc subvenții trebuie să depună cererile la APIA. Din punct de vedere al proiectelor (pentru accesarea fondurilor europene – n.r.), în primul rând ar trebui să știm că cei care vor să depună pentru tinerii fermieri sau măsurile mai mari, ar trebui să aibă minim 12.000 de SO declarate la APIA. Dacă o persoană fizică are deja declarate terenurile, toate acestea trebuie transferate pe societate sau pe entitate juridică. Asta înseamnă că prima dată declară ca persoană fizică la registrul agricol, iar prin contract de arendare vor fi transferate pe entitatea juridică.

Tinerii care doresc să acceseze DR-12 ar fi bine să aibă în vedere posibilitatea de a prelua mai multe exploatații. Asta înseamnă că dacă există persoane fizice, vecini care au exploatații, acestea să fie preluate pe entitatea juridică. Acest lucru trebuie făcut până la sfârșitul lunii mai.

Știm că se va modifica și valoarea SO-urilor, deci ar fi bine ca fermierii să discute cu un consultant sau cu experții de la AFIR, ca să se asigure că au minim 4.000 SO pentru exploatațiile mici și minim 12.000 SO pentru cei care doresc investiții mai mari”, a explicat consultantul Gabriela Fekete, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

6 răspunsuri

  1. Asta e inducere în eroare ,deoarece am inteles ca pana în 2027 nu sunt proiecte pe tânăr fermier.asa dar după noile reguli în 2027 va avea depus de doi ani apia și nu se va mai considera tânăr fermier???

    1. Până în 2027 nu va mai exista ”instalarea tânărului fermier”, dar vor fi alte linii de finanțare pentru tinerii fermieri, cum ar fi DR-12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.