Deși rămâne în continuare o tehnologie controversată, tehnologia no-till are din ce în ce mai mulți adepți în rândul fermierilor din România. Cei care au ales să facă trecerea la acest mod de a-și gestiona culturile agricole spun că plusurile sunt mult mai multe decât minusurile, iar această trecere i-a ajutat să-și salveze afacerile.
De partea cealaltă, există fermieri care sunt sceptici în privința tehnologiei no-till, iar unul dintre argumentele lor este legat de costuri. Într-adevăr, utilajele necesare pentru acest tip de tehnologie sunt foarte costisitoare, însă fermierii care au făcut această trecere spun că trecerea nu este atât de greu de făcut, pentru că cheltuielile se amortizează din economiile făcute ulterior.
”Pentru cei care cred că schimbarea asta de tehnologie este scumpă, vă promit că nu este așa. La mine, trecerea aceasta a fost bruscă, dar a fost hotărâtă. Am hotărât să fac această trecere și am făcut-o de la un capăt la celălalt, iar asta m-a ajutat să pot renunța la utilajele vechi, dare erau foarte multe. Am vândut tractoare, am vândut pluguri și am recuperat mare parte din banii pe care i-am dat pe semănătoarea respectivă, într-un moment greu pentru mine. Oricum, semănătoarea și schimbarea de tehnologie se plătește doar din diferența de motorină economisită.
Aici nu mai pun la calcul și economia de îngrășăminte pe care o facem. Noi acum aplicăm îngrășămintele la toate culturile localizat, acolo unde planta are nevoie. Înainte, împrăștiam pe toată parcela. Am redus cantitatea de îngrășăminte la jumătate”, a explicat fermierul Marcello Daniliuc, în emisiunea ”Portret de fermier”.