20 octombrie 2021 - 00:50

Când vin banii promiși? Fermierii așteaptă subvenția la motorină și despăgubirile de secetă

După unul dintre cei mai grei ani agricoli din istoria recentă a României, fermierii așteaptă încă parte din banii promiși de Ministerul Agriculturii. Mai precis, pe lângă despăgubirile pentru culturile de primăvară, agricultorii din România așteaptă și diferența pentru culturile de toamnă, dar și ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură pentru trimestrele 3 și 4 ale anului trecut.

Cu toate acestea, unii dintre ei și-au pierdut speranța și spun că acești bani vor rămâne la stadiul de promisiune. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a discutat problema alături de mai mulți fermieri din zone diferite ale țării.

”Despăgubirile pentru culturile de primăvară vor rămâne doar o dorință. Dacă era vreun act normativ în 2020, probabil își găsea rezolvarea anul acesta, dar nu a fost emis așa ceva. În plus, era un ajutor de stat care trebuia confirmat de Comisia Europeană, dar din informațiile pe care le am de la Bruxelles, România nu a depus așa ceva. Așa că aceste despăgubiri o să rămână doar o dorință, mai avem mult de așteptat. Trebuia să ne dăm seama, pentru că până la sfârșitul anului trecut ar fi trebuit să știm de la MADR măcar suma pe hectar sau suma totală care trebuia să fie acordată pentru despăgubiri. Așa ceva nu are nimeni, rămân doar vorbe”, a precizat fermierul Laurențiu Baciu.

Fermierul din Bacău a vorbit și despre acciza la motorină, acuzându-i pe reprezentanții MADR că au mințit în privința acesteia. Mai mult, fostul șef LAPAR susține că o situația precum cea actuală nu s-a mai întâmplat până acum, când banii pentru trimestrul 3 și 4 ai anului precedent nu au fost plătiți.

”S-au folosit de un secretar de stat care ieșea sistematic în media și trebuie să o spun, pentru că eu sunt unul din cei afectați de minciunile de la Minister. Mai țineți minte când am intrat în direct și am zis că nu a fost plătită subvenția la motorină pe trimestrul 2? Mi s-a spus că nu este adevărat și că n-a fost plătită pe trimestrul 3. Ei bine, acum 3 zile, am vorbit cu directorul general de la APIA și l-am întrebat, și mi-a spus că ultima plată a fost pentru trimestrul 2, iar 3 și 4 nici n-au intrat în discuție. Niciodată nu s-a întâmplat ca la subvenția pe motorină să rămână trimestrul 2 de pe un an pe altul”, a mai adăugat Laurențiu Baciu.

În aceste condiții, fermierii așteaptă trei lucruri mari și late de la bugetul MADR pentru 2021: despăgubirile de secetă, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, precum și banii pentru motorină.

”În bugetul pentru anul 2021 trebuie cuprinse trei lucruri foarte clare: diferența de 11% la despăgubirile acordate pentru culturile de toamnă, despăgubirile pentru culturile de primăvară și subvenția pe motorină pentru trimestrele 3 și 4 din anul trecut”, a subliniat și fermierul Marin Anton.