Când și unde mai vin precipitații? Veștile așteptate de fermieri de la directorul ANM

agrometeo ANM

Stratul de zăpadă care s-a așternut pe o bună partea a zonei de sud a țării a venit ca o binecuvântare pentru fermieri, chiar înainte de gerul care se anunță pe parcursul următoarelor zile. În ceea ce privește perioada următoare, însă, precipitațiile se vor lăsa așteptate, anunță directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Potrivit șefei ANM, gerul anunțat pentru următoarele zile, cu temperaturi minime de până la -18 grade Celsius, ar putea cauza probleme în culturile agricole care nu sunt acoperite de zăpadă.

”În perioada următoare, până pe 24 februarie, va fi o vreme deosebit de rece, cu nopți și dimineți geroase. Așadar mare atenție pentru zonele unde nu avem strat de zăpadă, pentru că aceste zile consecutive cu valori sub pragul de ger de -10 grade Celsius pot crea anumite efecte asupra a ceea ce am însămânțat în toamna anului 2024”, a precizat Elena Mateescu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În ciuda ninsorilor din ultimele zile, începutul anului 2025 rămâne unul deficitar în ceea ce privește precipitațiile, iar măsurătorile ANM arată că rezerva de apă din sol se apropie de limita către seceta pedologică moderată.

”Chiar în condițiile în care am avut acest episod cu precipitații la nivel local, luna februarie până în prezent însumează o cantitate de doar 6,5 litri/mp, față de o normă de 31,5 litri/mp la nivel național, după un ianuarie 2025 de asemenea foarte secetos, cu 15,2 litri/mp, față de o normă de 33,6 litri/mp. Este nevoie în continuare să înregistrăm precipitații, pentru că deja rezerva de apă pe profilul 0-100 cm înregistrează valori satisfăcătoare, aflându-se la limita către seceta pedologică moderată”, a mai subliniat șefa ANM.

În ceea ce privește săptămânile următoare, nivelul de precipitații va rămâne scăzut până cel puțin la mijlocul lunii martie.

”Ne așteptăm în continuare la o vreme care să aducă precipitații, în special în partea de sud și sud-est a țării, însă pe un areal destul de restrâns. (…) După, în săptămâna 24 februarie – 3 martie, semnalul rămâne în continuare pentru deficit de precipitații și acesta rămâne de interes cel puțin până la jumătatea lunii martie”, a explicat Elena Mateescu, pentru AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.