Unul dintre cele mai mari păcate ale fermierilor români este că nu știu să profite de momentele oportune oferite de bursa cerealelor, astfel încât să-și maximizeze câștigurile – este concluzia la care a ajuns Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole. Într-o analiză prezentată la AGRO TV, acesta a subliniat că fermierii care mai au marfă pe stoc din recolta anului 2024 nu mai trebuie să aștepte creșteri de preț în acest moment.
”Acesta este păcatul nostru, nu știm să vindem când trebuie, nu știm să capturăm momentele de piață. Dacă astăzi am o indicație în Portul Constanța, pentru recolta veche de grâu, situată undeva la 231-232 de euro/tonă și avem un potențial cu livrare în martie, unde ni se mai dau 2-3 euro în plus, ce mă împiedică să vând? Ce credem că va mai urma?
Exact cum s-a întâmplat anul trecut, după acea creștere din mai, când recolta rusească a pierdut 10 milioane de tone, prețul a urcat brusc la 235 de euro/tonă, după care s-a prăbușit tot brusc pentru că a venit Turcia și a spus stop importurilor. Bursa crește greu, prețurile cresc greu, dar prăbușirea e foarte rapidă.
Oamenii stau cu marfa de multă vreme. Depozitarea nu reprezintă altceva decât un cost financiar, sunt bani blocați cu care fermierul ar putea să facă altceva. Fiecare lună îi aduce un cost financiar pe care poate nu dorește să-l conștientizeze, de un minim 2 euro/lună. Ce mai așteptăm? Vinzi, ți-ai luat banii, îți plătești datoriile, îți cumperi ce ai nevoie să-ți cumperi, pentru că azi-mâine vine recolta nouă peste noi”, a explicat Cezar Gheorghe, pentru AGRO TV.