Fermierii români vor primi subvenții mai mari prin Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, România plasându-se pe locul șase din cele 27 de state membre UE, în ceea ce privește suma totală acordată de Uniunea Europeană pentru plățile directe, a anunțat recent europarlamentarul Dan Motreanu.
„În 2023 am obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români. Am solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune, eliminând mai repede diferențele dintre statele membre”, a scris Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit europarlamentarului liberal, cuantumul subvențiilor APIA va crește treptat, în România, de la 96,47 euro/hectar, în 2023, la 103,06 euro/hectar, în 2027.
Totodată, fermierii mici și mijlocii care dețin la până 50 de hectare vor primi un sprijin redistributiv suplimentar de 52,2 euro/hectar.
La rândul lor, tinerii fermieri până în 40 de ani beneficiază de un sprijin adițional de 48 euro/hectar.
În felul acesta, adunând subvenția de bază la hectar (BISS) cu sprijinul redistributiv (CRISS), o fermă mică sau mijlocie poate ajunge să primească 155,5 euro/hectar, în timp ce pentru tinerii fermieri această sumă crește la 203,5 euro/hectar.
„Contribuția PAC 2023-2027 la dezvoltarea agriculturii din România este semnificativă. România este pe locul șase la nivelul UE din cele 27 de state membre, primind o contribuție totală PAC de 14,9 miliarde de euro, la care se adaugă aproape un miliard din fonduri naționale. Sume mai mari primesc doar Franța, Spania, Germania, Italia și Polonia”, a mai precizat europarlamentarul Dan Motreanu în postarea sa, apreciind că „fondurile europene reprezintă un sprijin esențial pentru fermierii români, contribuind la dezvoltarea agriculturii”.
Un răspuns
De ce nu prezintă, cât este subvenția în alte state,155 euro,este cam mică.