Atenție la calitatea solului! Cum îl facem mai productiv
Compactarea este o formă de degradare a solului și reprezintă un obstacol major pentru fermieri. Afectează negativ structura solului, capacitatea acestuia de a reține apă și aer și, în final, sănătatea plantelor.
Compactarea solurilor poate fi atât naturală (procese pedogenetice naturale), cât și antropică (determinată de acțiunile omului).
Sensibilitatea solurilor la compactare depinde, în primul rând, de proprietățile fizice ale acestora, precum textura, structura și, în mod deosebit, de conținutul în argilă, trecerile repetate cu tractoare și echipamente (în special în perioadele cu umiditate ridicată), ploi torențiale, irigarea prin aspersie și altele.
Cauzele compactării solului
Solurile cu un conținut ridicat de argilă de la suprafața solului.
- Solurile argiloase și argilo-iluviale sunt cele mai expuse tasărilor.
Acidificarea solului
- Acidificarea solului este un proces prin care pH-ul scade, solul devenind mai acid. Acest fenomen este agravat de degradarea materiei organice, de utilizarea îngrășămintelor chimice cu aciditate ridicată și de ploile acide.
- Aciditatea solului degradează structura acestuia, ducând la compactare și la asfixierea rădăcinilor. Solurile acide au o capacitate redusă de a reține și ceda apă, afectând astfel culturile în perioadele de secetă.
Folosirea utilajelor agricole grele
- Mașinile agricole grele pot tasa solul, reducând porozitatea acestuia și împiedicând infiltrarea apei și a aerului. Acest lucru duce la compactarea solului, făcând imposibilă pătrunderea rădăcinilor și dezvoltarea acestora.
- Este recomandată utilizarea echipamentelor agricole dotate cu anvelope capabile să reducă presiunea asupra solului.
Trecerea repetată cu tractoare și echipamente pe sol
- Prin trecerile repetate cu tractoare și echipamente are loc fie tasarea la adâncimea de arat (hardpan), sau tasarea de la suprafață (și crusta este o formă de tasare superficială).
Lipsa materiei organice
- Materia organică joacă un rol extrem de important în menținerea structurii solului. Solurile sărace în materie organică sunt mai predispuse la compactare, deoarece agregatele de sol sunt mai puțin stabile.
Efectele tasării/compactării solului
Compactarea reduce porozitatea solului, afectând capacitatea acestuia de a reține și a infiltra apa. Acest lucru poate duce la scurgerea apei la suprafață și la eroziune. Solurile compacte împiedică rădăcinile să se dezvolte normal, limitând astfel accesul plantelor la nutrienți, apă și aer. Reducerea semnificativă a producțiilor, mai ales în anii secetoși sau cu exces de umiditate.
Cum recunoașteți dacă terenul suferă de compactare?
Primul și cel mai important indicator al compactării solului este însăși planta de cultură:
- Plante de o culoare verde pal și insuficient dezvoltate, deși nu sunt boli și s-au aplicat îngrășăminte;
- Rădăcini nedezvoltate; plantele se rup ușor la scoaterea lor din sol prin tragere;
- În cazul rădăcinoaselor (sfeclă, morcov, țelină) dar și în cazul cartofului, din cauza densității mari a solului, tuberculii rămân nedezvoltați și nu mai prezintă valoare economică;
Alți indicatori care ne pot da informații despre compactarea solului sunt:
Lipsa indicatorilor biologici, cum ar fi râmele;
Formarea hardpanului sub talpa plugului în urma lucrării de arat; se formează un strat foarte tasat la partea inferioară a stratului arabil, foarte greu permeabil pentru aer, apă, precum și pentru pătrunderea rădăcinilor plantelor.
Rezistența scăzută a plantelor la stresul biotic (boli) și abiotic.
Soluțiile NATUREVO pentru ameliorarea compactării solului
Utilizarea calciului
Calciul joacă un rol esențial în îmbunătățirea structurii solului și în reducerea compactării. Prin crearea unor legături puternice cu argila și materia organică, calciul ajută la formarea de agregate stabile și rezistente la compactare.
Un sol bine structurat are o porozitate și o permeabilitate mai bună, favorizând dezvoltarea rădăcinilor și circulația apei și aerului.
Aplicarea amelioratorilor de sol pe bază de calciu
Omya Calciprill®* este un produs recomandat pentru ameliorarea solurilor acide, dar și a solurilor tasate/compactate. Acesta conține particule micronizate și foarte reactive de carbonat de calciu, care corectează rapid pH-ul solului și îmbunătățesc calitatea acestuia.
- Omya Calciprill® crește infiltrarea apei în sol și capacitatea de absorbție a apei din precipitații, limitând efectul eroziunii. De asemenea, îmbunătățește dezvoltarea rădăcinilor și absorbția fertilizanților.
Aplicarea amelioratorilor pe bază de etoxilați și uleiuri
Produsul TRANSFORMER®* sparge blocurile compacte de argilă, permițând aerarea și structurarea solului.
Practicile agricole durabile
Reducerea utilizării echipamentelor agricole grele, dar utilizarea îngrășămintelor cu eliberare controlată și aciditate scăzută pentru a reduce numărul trecerilor.
Adoptarea unor practici precum rotația culturilor și diversitatea acestora.
Utilizarea culturilor de acoperire, care pot ajuta la prevenirea compactării solului.
Grăbirea descompunerii resturilor cu ajutorul produselor specifice.
Tasarea solului este o problemă serioasă care afectează producțiile și, implicit, profiturile fermierilor.
Recomandăm tuturor fermierilor care se confruntă cu tasarea/compactarea solului să utilizeze carbonatul de calciu micronizat și granulat pentru îmbunătățirea calității solului, precum și a produsului TRANSFORMER®.
Prin îmbunătățirea structurii solului și creșterea capacității acestuia de a reține apă și aer, putem asigura un mediu favorabil pentru dezvoltarea plantelor, menținem sănătatea solului pe termen lung și, totodata, creștem toleranța plantelor la secetă.
Pentru consultanță de specialitate, vizitați naturevo.ro, secțiunea CONTACT, și apelați un reprezentant din zona dumneavoastră!