20 septembrie 2021 - 04:36

Anunțul ministrului Oros privind subvenția la OVINE în 2022! ”Nu mai dăm SCZ pe o minciună”

Regulile rămân neschimbate pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru crescătorii de ovine în acest an! Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea. Potrivit ministrului, regulile vor rămâne aceleași ca până acum, deși crescătorii știu că acest lucru nu este corect, însă de la anul, situația se va schimba.

Astfel, pentru anul 2021, berbecii cu origine rămân obligatorii, deși mai bine de 80% dintre certificatele de origine sunt false.

”Acolo s-a întâmplat un lucru pe care toți crescătorii îl știu: și cei mari, și cei mici. Și cei care au vândut berbeci și cei care au cumpărat. Culpa este generală! Unii au dorit să vândă berbeci și au vândut mai mult decât aveau și au falsificat certificatele, le-am spus-o în față și o spun oriunde. 83% din certificate au fost falsificate. Ceilalți au cumpărat certificate ca să iasă din COP, și să ia SCZ pe baza certificatului, un berbec cu certificat la 35 de ovine, spunând că fac montă dirijată. Știm și noi și ei că nu au făcut acest lucru, dar s-a perpetuat această practică cu știrea celor care au condus ministerul și au gestionat ANARZ.

Acum, cei care au cumpărat certificate, nu erau supărați că cumpărau certificate, ci erau supărați că cumpărau certificate false. Adică un berbec cumpărat de pe piață cu 300 lei le era vândut cu 1500 lei, pentru că era introdus în registru. Pe ei nu îi deranja faptul că l-au cumpărat și beneficiau de SCZ, ci că l-au cumpărat prea scump. Vina este a lor, a tuturor. Cum corectăm acest lucru? Eu nu mai am de gând să dăm în continuare acest SCZ pe o minciună, o minciună cunoscută de toți și pe care o condamnă toți”, a precizat Oros pentru AGRO TV.

Șeful MADR a precizat că a vrut ca schimbarea să se producă încă de anul acesta, însă în urma plângerilor venite din partea crescătorilor de bovine, a convenit ca regulile pentru acest an să rămână neschimbate, urmând să se caute o soluție mai corectă pentru anul următor.

”Am zis să nu mai luăm în considerare acei berbeci, pentru că toți am căzut de acord că nu există nicio evidență clară la berbeci și că certificatele sunt false. În prima fază au fost de acord, după care au spus că trebuie să dăm sprijinul pe ceva. Eu l-aș cupla doar pe producție. Au zis ”păi acum ne trimiteți înapoi? Am cumpărat de la ei certificate false și acum ne reîntoarcem în COP și în registre să le dăm alți bani?” Așa că am decis azi ca anul acesta, pentru că nu avem timp să ne pregătim, să rămână tot așa, deși ei toți știu că nu e corect. Dar până în august trebuie să gândim o nouă modalitate de acordare a SCZ și vom vedea cum o să facem cât mai corect. Dacă o vor perverti și pe aceea, va fi numai vina lor. Eu doresc să dau SCZ la cel care crește corect și respectă regulile. (…) S-a ajuns la această situație neplăcută, penibilă.

În ultimele zile, după ce am publicat în dezbatere publică Ordinul în care am spus că nu mai ținem cont de certificate, mi-au spus că dacă nu mai ținem cont de certificate, ei, cei care au cumpărat certificate sau berbeci doar pentru a ieși din COP, acum sunt nevoiți să intre în COP. Am spus ok și sper să mă audă toți. Anul acesta mergem așa, dar știm cu toții că nu e corect. Dar până în august, ne reîntâlnim cu mediul asociativ și stabilim împreună o nouă modalitate corectă și cât mai puțin contestabilă de a acorda acest SCZ”, a mai explicat Adrian Oros.