26 mai 2022 - 21:26

ANT ovine și caprine! Câți bani primesc crescătorii anul acesta

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi  zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Articolul 1 al documentului specifică următoarele: Se aprobă plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere 2020 în limita sumei de 19.475,763 mii euro, în echivalent 94.895,655 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021. 

Cuantumul per unitatea de măsură al ANT în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea sumei prevăzute la efectivele de femele ovine și caprine eligibile. 

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.

Potrivit calculelor, ținând cont de numărul actual de numărul de capete de ovine eligibile, crescătorii ar urma să primească undeva între 2 și 2,5 euro/cap de animal.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.