Utilizarea improprie a unor produse medicinale veterinare antiparazitare poate avea efecte extrem de grave, ĂŽn ultima vreme fiind semnalate din ce ĂŽn ce mai multe cazuri ĂŽn care animalele sau chiar oamenii Či-au pierdut viaČa.
Ăn acest context, miercuri, 26 iunie, Autoritatea NaČionalÄ SanitarÄ VeterinarÄ Či pentru SiguranČa Alimentelor (ANSVSA) a dat publicitÄČii un comunicat prin care face o serie de precizÄri privind prescrierea, comercializarea, eliberarea si utilizarea produselor medicinale veterinare
âCa urmare a incidentelor grave ĂŽnregistrate ĂŽn ultima perioadÄ, consecutiv utilizÄrii unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, Autoritatea NaČionalÄ SanitarÄ VeterinarÄ Či pentru SiguranČa Alimentelor (ANSVSA) face urmÄtoarele precizÄri:
⢠Toate produsele medicinale veterinare autorizate de cÄtre autoritÄĹŁile veterinare române sau de cÄtre AgenĹŁia EuropeanÄ a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizÄrii la animale, iar o eventualÄ decizie privind utilizarea acestora la oameni aparĹŁine autoritÄĹŁilor competente pentru produse medicinale de uz uman.
⢠Medicii veterinari nu au competenĹŁe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care sÄ fie utilizate ĂŽn tratamentul oamenilor.
⢠Produsele medicinale veterinare care se elibereazÄ doar pe bazÄ de reĹŁetÄ sunt prescrise exclusiv de cÄtre un medic veterinar cu drept de liberÄ practicÄ, care a examinat animalul Ĺi a stabilit un diagnostic.
⢠Ăn cazul produselor medicinale veterinare care se administreazÄ animalelor de la care se obĹŁin alimente, medicul veterinar este obligat sÄ ĂŽnscrie ĂŽn prescripĹŁia medicalÄ perioada de aĹteptare ce trebuie respectatÄ, ĂŽn conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris Ĺi utilizat.
⢠Proprietarii ori deČinÄtorii de animale pot deČine Či administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar.
⢠Ăn cazul utilizÄrii Ĺi administrÄrii produselor medicinale veterinare la animale ĂŽn cadrul unitÄĹŁilor de asistenĹŁÄ medical-veterinarÄ, la sediu sau ĂŽn condiĹŁii de teren, medicul veterinar consemnezÄ activitatea ĂŽn registrul de consultaĹŁii Ĺi tratamente, iar ĂŽn cazul animalelor de la care se obĹŁin alimente, notificÄ proprietarul cu privire la respectarea timpului de aĹteptare.
⢠Comercializarea cu amÄnuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obČin alimente se realizeazÄ numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale ĂŽn vigoare.
ANSVSA este autoritatea competentÄ pentru supravegherea Či controlul produselor medicinale veterinare.
Prin structurile din subordine autorizeazÄ Či controleazÄ calitatea Či circulaČia produselor medicinale veterinare, de la fabricaČie pânÄ la utilizare.
Ăn ceea ce priveČte activitatea de control, menČionÄm faptul cÄ anual ANSVSA deruleazÄ atât Planul de control oficial privind circulaĹŁia Ĺi utilizarea produselor medicinale veterinare, cât Či Planul de prelevare Či testare a produselor medicinale veterinare.
Astfel, se efectueazÄ controale ĂŽn farmaciile veterinare, privind eliberarea produselor medicinale veterinare pe bazÄ de prescripČie, iar unitÄČile care nu respectÄ cerinČele legale sunt sancČionate Či, dupÄ caz se sesizeazÄ Inspectoratul de PoliČie JudeČean.
Consecutiv cazurilor grave de intoxicaČie produse la oameni Či animale, ca urmare a aplicÄrii unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, ANSVSA a luat mai multe mÄsuri, dintre care menČionÄm:
Anchete privind trasabilitatea produselor antiparazitare externe de uz veterinar (ĂŽn special a produsului Diazinol) pe tot lanČul de distribuČie, pentru clarificarea aspectelor ce au condus la apariČia acestor incidente, precum Či aplicarea mÄsurilor ĂŽn cazul constatÄrii neconformitÄČilor, inclusiv anunČarea altor autoritÄČi competente;
Prelevarea de pe piaČÄ a produsului medicinal veterinar Diazinol, ĂŽn vederea verificÄrii conformitÄČii acestuia cu specificaČiile aprobate. Conform buletinului de analizÄ eliberat de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice Či Medicamentelor de Uz Veterinar acesta corespunde cu specificaČiile aprobate ale produsului Či cu prevederile Farmacopeei Europene.
A fost elaborat Či postat pe site-ul ANSVSA, la secČiunea TransparenČÄ decizionalÄ, proiectul de ordin pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind condiČiile de organizare Či funcČionare a unitÄČilor farmaceutice veterinare, precum Či procedura de ĂŽnregistrare sanitarÄ veterinarÄ/autorizare sanitarÄ veterinarÄ a unitÄČilor Či activitÄČilor din domeniul farmaceutic veterinar, prin care se propune interzicerea deČinerii Či comercializÄrii ĂŽn farmaciile veterinare a produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrate emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obČin alimente, inclusiv la cabalineâ, se aratÄ ĂŽn comunicatul ANSVSA.