Nici n-au scăpat bine de pesta micilor rumegătoare, că acum pe crescătorii de oi și capre îi paște alt pericol: variola.
Grecia a interzis transportul şi reproducerea ovinelor şi caprinelor pe întreg teritoriul ţării timp de 10 zile, după ce a descoperit mai mult de 100 de cazuri de infecţie cu variolă, a anunţat marți seară Ministerul Agriculturii de la Atena, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.
„Începând de astăzi, anunţăm o interdicţie completă privind transportul oilor şi caprelor pentru reproducere, îngrăşare, păşunat şi sacrificare, pe întreg teritoriul Greciei timp de 10 zile”, a fost anunțul făcut de ministrul agriculturii, Costas Tsiaras.
Măsura este una preventivă, fiind destinată ţinerii sub control a răspândirii virsului, care nu afectează oamenii, se precizează într-un comunicat al instituției.
Până acum au fost indentificate 104 cazuri de infecţie cu variolă, cea mai mare parte în regiunea Evros din nordul Greciei, iar 17.500 de animale au fost sacrificate.
Ministerul elen al agriculturii precizează că autorităţile investighează acum sursa iniţială a infecţiei, fiind efectuate teste pe o zonă mai extinsă acolo unde au fost identificate primele cazuri, în conformitate cu normele UE.
Grecia are cele mai mari efective de capre din Europa, iar laptele lor este utilizat la fabricarea celebrei brânze feta, care are o contribuţie importantă la economia țării.
În luna iunie, Grecia a introdus restricţii similare pentru a opri răspândirea unei infecţii virale cunoscută sub denumirea de „ciuma caprelor” (pesta micilor rumegătoare), despre care autoritățile elene spuneau la acea data că și-ar avea sursa pe teritoriul României.
S-a dat alarma și în Bulgaria
Și ministrul bulgar interimar al agriculturii şi alimentaţiei, Gheorghi Tahov, a anunțat zilele trecute că, din cauza focarelor de variolă ovină, a fost introdus un control sporit pentru transportul animalelor, la graniţele Bulgariei cu România şi Grecia. Mai mult Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria a emis o serie de ordine administrative prin care interzice circulaţia şi comercializarea animalelor.
„Controlul este constant, zonele sunt delimitate, de trei kilometri, de 10 kilometri. Fac apel la disciplină, responsabilitate şi puţină conştiinţă, pentru că ne-au parvenit informaţii potrivit cărora există practici vicioase de a cumpăra animale bolnave din ţările vecine şi nu vom tolera acest lucru”, a declarat ministrul Gheorghi Tahov, adăugând că fiecare fermier trebuie să fie foarte atent.