Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut un scurt bilanț al plăților efectuate în anul 2024 pentru proiectele finanțate din fonduri europene.
„Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit în cursul anului 2024 aproximativ 9.000 de solicitări de finanțare care se ridică la un total de 1,39 de miliarde de euro. Aceste solicitări au fost depuse online pe www.afir.ro în cadrul a șapte sesiuni de primire a proiectelor de investiții derulate în anul 2024 prin care au fost puse la dispoziția fermierilor, procesatorilor și autorităților publice fonduri nerambursabile totale de peste 1 miliard de euro. Sesiunile deschise în 2024 au vizat finanțarea exploatațiilor pomicole (DR-15 din PS 2027), înființarea sistemelor de irigații (DR-26 din PS 2027), modernizarea infrastructurii de irigații (DR-25 din PS 2027), achiziții simple de utilaje agricole (sM 4.1 – pachet 4.1.1 din PNDR 2020), decontarea primelor de asigurare (sM 17.1 din PNDR 2020), înființarea grupurilor de producători (DR-33 din PS 2027). De asemenea, AFIR a derulat în 2024 și o sesiune de primire a proiectelor liceelor agricole pentru finanțarea prin PNRR.
Pe parcursul anului 2024, experții AFIR au evaluat aproximativ 17.000 de cereri de finanțare, cu o valoare cumulată de peste 4 miliarde de euro – la cele 1,39 miliarde de euro solicitate în cadrul sesiunilor din 2024 se adaugă și 3,57 miliarde de euro solicitate prin 7.379 de cereri de finanțare depuse în sesiunile demarate la finalul anului 2023 (începând din octombrie 2023 au fost deschise 11 sesiuni de primire).
În urma finalizării etapei de evaluare a proiectelor depuse la AFIR, în anul 2024 au fost selectate pentru a primi finanțare 15.269 proiecte în valoare de 3,5 miliarde de euro.
Totodată, AFIR a încheiat în acest an 11.893 de contracte de finanțare în valoare de 1,15 miliarde de euro, aferente atât Planului Strategic 2023 – 2027, cât și Programului Național de Dezvoltarea Rurală. Acestora se adaugă 9 contracte de finanțare încheiate prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a autorizat și a plătit 1,27 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, finanțarea Comisiei Europene acordată prin FEADR este în cuantum de 1,1 miliarde de euro, iar contribuția de la Bugetul Național se ridică la 159,4 milioane de euro.
Fondurile nerambursabile au fost acordate pentru finanțarea proiectelor și pentru acordarea plăților directe derulate prin programele de finanțare gestionate de AFIR, respectiv: Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, inclusiv Tranziția 2021 – 2022 și Planul Strategic 2023 – 2027.
Prin intermediul Programului Național de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020 și în perioada de tranziție 2021 – 2022, AFIR a efectuat plăți în valoare de 768,5 milioane de euro în conturile beneficiarilor FEADR.
Acestei valori i se adaugă și plățile pentru intervențiile finanțate din Planul Strategic 2023 – 2027, pe care AFIR le-a demarat începând din acest an. Astfel, prin acest program, Agenția a plătit până în prezent 496,7 milioane de euro, fonduri aferente proiectelor de investiții în agricultură și mediul rural, precum și intervențiilor de mediu și climă.
Prin plățile efectuate până în acest moment, AFIR a atins în prezent un grad de absorbție a fondurilor europene derulate prin Programul Național de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020 de peste 91,3%, procent care reflectă plățile totale ce se ridică în prezent la valoarea de aproximativ 11,6 miliarde de euro. AFIR va efectua în continuare plăți până la finalul anului 2025, data limită pentru utilizarea fondurilor europene aferente Programului Național de Dezvoltarea Rurală 2014 – 2020. În paralel și ulterior datei de 31.12.2025, AFIR va efectua plăți pentru investiții și intervenții de mediu și climă prin Planul Strategic 2023 – 2027.
Plăți pe domenii de activitate:
Din totalul fondurile plătite în cursul acestui an, AFIR a decontat cheltuieli în valoare de 177,2 milioane de euro pentru investițiile în exploatații agricole și pomicole. Finanțările au fost acordate fermierilor pentru achiziționarea unor utilaje agricole performante – tractor, tocător paie, semănătoare de păioase, combine pentru exploatațiile mari etc necesare lucrărilor agricole la un nivel calitativ superior. Au fost decontate prin submăsurile 4.1 și 4.1a (PNDR) și intervenția DR-15 (PS) cheltuieli realizate pentru achiziția liniilor de sacrificare la nivel de fermă, sisteme de cântărire a animalelor, construcția gardurilor electrice pentru a asigura protecția animalelor, achiziția de sisteme automate pentru distribuirea furajelor sau chiar depozite pentru activitatea agricolă care cuprind silozuri de cereale, uscător, șopron de preluare, platforme, hala depozitare, compartiment recepție, bazin vidanjabil, împrejmuire și achiziție de utilaje. Totodată, s-au decontat plăți și pentru utilaje specifice plantațiilor pomicole, precum perii pentru lăstari, utilaje specifice procesării fructelor, dar și tocătoare pentru resturi vegetale provenite din plantații.
Tinerii fermieri au beneficiat în acest an prin submăsura 6.1 (PNDR) și prin intervenția DR-30 (PS 2027) de 155,6 de milioane de euro, finanțare pentru activități de producție agricolă, zootehnice, dar și pentru activități de protecție a mediului și utilizarea eficientă a resurselor: combaterea biologică a dăunătorilor, polenizare biologică, aplicarea economiei circulare, utilizare de energie din surse regenerabile, aplicarea de sisteme de irigare prin picurare independente energetic, precum și pentru gestionarea eficientă a gunoiului de grajd, agricultură de precizie și agricultură ecologică. S-au efectuat plăți și pentru investiții în sisteme de încălzire care deservesc întreaga suprafață de spații protejate destinate producției de legume.
Alte 50,8 milioane de euro au fost plătite pentru modernizarea infrastructurii agricole prin sisteme de irigații și drumurile agricole. Fondurile plătite prin submăsura 4.3 (PNDR) și prin DR-27 (PS) s-au acordat pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare, de punere sub presiune, racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Totodată, s-au decontat cheltuieli eligibile pentru construcția, extinderea și/ sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme – căi de acces din afara exploatațiilor agricole.
Tot în acest an, AFIR a plătit către procesatori fonduri de 38,6 de milioane de euro pentru investiții în crearea de noi unități de procesare a produselor agricole și pomicole, dar și dezvoltarea și modernizarea acestora. Dintre investițiile finanțate de AFIR în sectorul procesării prin submăsurile 4.2 și 4.2a (PNDR), amintim: modernizarea rețelelor locale de colectare, recepție și depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase, înființarea unor rețele de colectare legumecondiționare/ sortare/ ambalare – depozitare – vânzare legume.
Pentru dezvoltarea infrastructurii de bază și de acces din mediul rural și pentru protejarea patrimoniului, AFIR a plătit beneficiarilor publici 23,3 milioane de euro. Finanțarea acordată prin submăsurile 7.2 și 7.6 (PNDR) și prin DR-28 (PS) a contribuit la crearea și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare, la modernizarea infrastructurii rutiere de interes local, precum și a celei educaționale și sociale.
AFIR a plătit prin LEADER (Măsura 19 din PNDR) în acest an, peste 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală (SDL), pentru implementarea acțiunilor în cadrul SDL, pentru pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală. Fondurile plătite au reprezentat și sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare a GALurilor.
Un aspect important îl reprezintă asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor pentru care AFIR a decontat în 2024 fonduri în valoare de 25,8 milioane de euro prin submăsura 17.1 (PNDR).
De asemenea, precizăm că pentru fermierii care sunt beneficiari ai intervențiilor de mediu și climă din cadrul PS 2027, AFIR a plătit în acest an 362,9 milioane de euro, reprezentând plăți compensatorii pentru intervenții de agro-mediu și climă, la care se adaugă 243,8 milioane de euro plăți din PNDR pentru măsurile de mediu și climă”, se arată într-o informare a Agenției.
Un răspuns
Ce se întâmplă cu Dr30 nu se mai zice nimic ?