17 octombrie 2021 - 13:25

Adrian Chesnoiu: Avem 1 miliard pentru Agro IMM Invest, dar nu avem bani pentru despăgubiri?!

Subiectul despăgubirilor pentru calamitățile produse de secetă la culturile de primăvară continuă să țină capul de afiș în sectorul agricol românesc, mai ales după încă o rundă de promisiuni neonorate de către guvernanți. Deși oficialii au anunțat Agro IMM Invest ca program de salvare, fermierii sunt nemulțumiți de faptul că despăgubirile promise nu au fost plătite, ceea ce pe mulți dintre ei i-a adus în imposibilitatea de a mai accesa credite bancare.

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a comentat pe marginea acestui subiect în emisiunea ”Agricultura la Raport”, criticând dur deciziile Guvernului. În opinia deputatului, atât timp cât există soluții pentru alocarea a 1 miliard de lei pentru Agro IMM Invest, guvernanții puteau să găsească sumele necesare în buget și pentru plata despăgubirilor.

”Puteți să vă uitați în nota de fundamentare de la Agro IMM Invest și o să vedeți că 1 miliard de lei din capitolul bugetar alocat pentru susținerea schemelor de ajutor de stat fac fundamentul financiar al susținerii comisioanelor de administrare de risc și dobânzii pentru 8 luni de zile din Agro IMM Invest. Deci avem 1 miliard în acest capitol bugetar pentru a trimite fermierii la bănci să se împrumute, dar n-am fost în stare să rupem 400 de milioane de la buget, cât am propus eu în amendament, ca să putem să le dăm despăgubirile promise acestor oameni”, a precizat Chesnoiu pentru AGRO TV.

Fostul șef AFIR susține că Agro IMM Invest a fost făcut pe repede înainte, fără să fie consultați fermierii cu privire la facilitățile și condițiile care se regăsesc în program. Ca dovadă, Chesnoiu a explicat faptul că societățile agricole și cooperativele agricole nu sunt eligibile să acceseze acest program, lucru care va trebui modificat în parlament, dar care s-ar putea să fie prea târziu.

”Apropo de înființarea Agro IMM Invest, acesta a fost făcut pe repede înainte, ca o bulă de săpun, ca să ia fața solicitărilor foarte bine întemeiate ale fermierilor pentru plata despăgubirilor. Nu au fost consultați fermierii și reprezentanții fermierilor. Domnul Nicu Vasile (președinte LAPAR – n.r.) mi-a trimis un material în care arată că din Agro IMM Invest sunt excluse cooperativele și societățile agricole înființate pe Legea societăților agricole. Adică faci un program destinat fermierilor și agricultorilor, dar excluzi tocmai cooperativele și societățile agricole? Pe bune?

Acum, în Parlament, când vine Ordonanța cu proiect de lege de aprobare, trebuie să modificăm aceste condiții în textul Ordonanței. Dar până legea de aprobarea a Ordonanței va intra în vigoare, putem să pierdem tot anul 2021. Se termină sesiunea parlamentară în iunie, trecem în sesiunea de toamnă, vine legea, trece prin comisii, iar Ordonanța își va produce până atunci efectele și societățile agricole și cooperativele nu vor putea beneficia de suport. De ce? Pentru că nu ești transparent și nu te consulți cu fermierii”, a mai subliniat Adrian Chesnoiu.