A obținut fonduri europene cu contracte de arendă false și a scăpat basma curată!

subvenții APIA, contracte de arendă false

Un orădean a scăpat de răspunderea penală pentru implicarea în obținerea de fonduri europene pe baza unor contracte de arendă false, după ce Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului invocând prescrierea faptelor, scrie bihon.ro.

La mai bine de 4 ani după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția Teritorială Oradea au trimis dosarul în instanță, judecătorul de caz a invocat prescripția răspunderii inculpatului Gheorghe Scorțe pentru faptele penale săvârșite în perioada 2011 – 2013.

Bărbatul era acuzat că în intervalul amintit ar fi pus la dispoziția fiului său mai multe contracte de arendă false pe baza cărora acesta a obținut pe nedrept de fonduri europene de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață.

„Ulterior, fără a avea cunoștință despre caracterul fals al acestor documente, fiul său le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Prin aceste demersuri, fiul inculpatului ar fi obținut penedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 95.707 de lei”, se scria în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

În timpul anchetei, inculpatul a recunoscut că a întocmit personal contractele de arendă și le-a semnat pentru arendatori, invocând faptul că nu a reușit să se întâlnească cu aceștia din diverse motive.

„Văzând că timpul a trecut si că nu am reușit să mă întâlnesc cu proprietarii terenurilor, eu am semnat în locul arendatorilor pe contractele de arendă (…), gândindu-mă că ulterior voi discuta cu proprietarii și că le voi plăti arenda”, a declarat Scorțe în timpul anchetei, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Bihor,

Însă bărbatul nu i-a mai căutat pe proprietari și, fără să-i spună fiului său cum a întocmit contractele de arendă, i le-a înmânat urmând ca acesta să le semneze în calitate de arendaș.

Astfel, potrivit procurorilor DNA, solicitarea de ajutor depusă de fiul inculpatului la APIA în 2012, spre exemplu, a fost însoțită de 13 contracte de arendă false, din cele 17 depuse la dosar.

După doi ani de investigații, în februarie 2020, procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe Gheorghe Scorțe sub acuzația de participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Prin sentința de vineri, 15 noiembrie, Tribunalul Bihor a observat că inculpatul nu mai poate fi judecat pentru faptele de care a fost acuzat: „termenul de prescripție al răspunderii penale este de 8 ani, ceea ce face ca în prezenta cauză acest termen să fie împlinit cu privire la toate cele trei infracțiuni, ultima (…), respectiv infracțiunea în legătură cu cererea de sprijin financiar pentru anul 2013, fiind prescrisă în data de 15.01.2022.”

Cu toate acestea, Scorțe a fost obligat de instanță să restituie APIA aproape 10.000 de lei, diferența dintre prejudiciul invocat de autorități și cei 85.700 de lei pe care i-a achitat în perioada 2020-2021, dar și dobânzi și penalități pentru fondurile primite, de la data acordării acestora până la restituire.De asemenea, instanța a menținut sechestrul asigurător asupra unor sume și a dispus anularea contractelor false, a cererilor și adeverințelor de la dosar.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Oradea.

Views: 1

Un răspuns

  1. Și judecătorul de caz, după ce a dormit cu capul pe dosar timp de mulți ani, primește în continuare salariu și sporuri nesimțite și în curând se va pensiona cu o pensie nesimțită și la o vârstă fragedă. Țară de tot rahatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture