Oros cere 8,1 miliarde lei în plus pentru bugetul MADR – Ce vrea să facă cu banii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a trimis către Ministerul Finanțelor Publice nota de fundamentare pentru sumele pe care le cere la rectificarea bugetară. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Adrian Oros, dacă toate cererile vor fi aprobate, bugetul MADR ar urma să se mărească cu aproximativ 8,1 miliarde lei.

Din acești bani, ministerul ar urma să plătească mai multe ajutoare către fermieri, printre care ajutoarele naționale tranzitorii, subvenția la motorină, programele de reproducție la porci și păsări etc.

În ceea ce privește despăgubirile pentru culturile înființate în primăvara anului 2020 afectate de secetă, Ministerul Agriculturii a cerut 1,8 miliarde lei pentru plata acestor despăgubiri.

”Legat de rectificarea bugetară, noi am cerut, am fundamentat și am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanțelor sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificarea bugetară. Atât credite de angajament, cât și credite bugetare. Aici am cerut sume pentru ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul vegetal și cel zootehnic,  pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrele II și III, sume necesare obligațiilor de plată pentru titlurile executorii în sarcina APIA, schemele de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea registrelor genealogice, apoi pentru cele două programe de reproducție pentru suine și păsări; am cerut de asemenea 1,8 miliarde lei și pentru plata pagubelor culturilor înființare în primăvara anului 2020 afectate de seceta pedologică, precum și 32 milioane lei pentru a suplimenta bugetul sistemului național anti-grindină. 

În total, noi am cerut credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde lei și credite bugetare de 3,5 miliarde lei. Sigur, asta ar fi ceea ce ne-am dori. Nu știm care vor fi posibilitățile și sumele disponibile. Cu siguranță că fiecare minister va cere pentru ceea ce consideră necesar. Noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima pentru care cerem aceste sume”, a precizat Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole