25 euro pe tonă, taxa impusă de Moscova exporturilor de grâu, s-ar putea dubla!

Executivul de la Moscova analizează posibilitatea dublării taxei la exporturile de grâu de 25 euro pe tonă, una „aproape absorbită de pieţele globale”, potrivit spuselor lui Eduard Zernin, preşedintele United Grain Company JSC (OZK) din Rusia.

Modificarea ar urma să aibă loc în perioada 15 februarie – 30 iunie 2021, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Aceasta nu este însă singura veste îngrijorătoare pentru cumpărătorii de grâu din Rusia. În vederea stabilizării preţurilor la alimente pe piaţa internă, pe lângă introducerea unei taxe la exporturile de grâu, se are în vedere inclusiv impunerea unei cote la exporturile de cereale, dar şi alte măsuri, ca urmare a criticilor venite din partea preşedintelui Vladimir Putin cu privire la majorarea preţurilor la alimente.

„Taxa la exporturile de grâu este destinată să stabilizeze preţurile la cereale pe piaţa internă. Cu toate acestea, preconizata taxă de 25 de euro a fost deja aproape absorbită de pieţele globale”, a afirmat șeful OZK.

Prețul crescuse deja

- Publicitate -

Anterior, preţul la comercializarea peste graniță a grâului rusesc a crescut după ce, la mijlocul lunii decembrie, autorităţile de la Moscova au aprobat introducerea unei taxe la export (n.r. – 25 euro).

Ca atare, a adăugat Zernin, „Guvernul nu are altă alegere decât să analizeze majorarea taxei (n.r. – 25 euro tona) cu un procent care va avea un impact semnificativ asupra pieţei interne”.

Al a mai spus că este prea devreme să precizeze care va fi acest procent, unul care urmează să fie discutat în următoarele zile.

„Sper că voi fi invitat la discuţiile cu privire la noii parametri”, a adăugat oficialul OZK.

Cotă dublă

Luni, 11 ianuarie 2021, surse din interiorul Executivului de la Moscova mărturiseau pentru jurnaliștii Reuters că Guvernul rus analizează posibilitatea majorării taxei la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, adăugând că există şanse ca marţi, 12 ianuarie 2021, noul nivel al taxei să fie aprobat. Una din surse a mai spus că majorarea ar putea intra în vigoare din 15 februarie sau 15 martie, dacă va fi aprobată de Executiv.

În ultimele două decenii, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, mulțumită solului fertil care produce recolte mari la prețuri competitive.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ), Fotojet.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole