Emil Dumitru: ”Soia crescuta in Romania ajunge in Rusia si Turcia! E inadmisibil!”

Problema subvențiilor este una intens dezbătută în sectorul agricol, fiecare fermier având părerea sa. Unii vor plafonare, alții o consideră discriminatorie, unii vor subvenții pentru performanță, alții consideră că plata pe suprafață este cea mai bună soluție.

Subiectul a fost abordat și de realizatorul Ovidiu Ghinea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, împreună cu invitatul său, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Dumitru. Potrivit oficialului MADR, o acordare a subvenției pentru performanță ar avantaja doar fermele mari, lăsându-i în urmă pe cei care sunt la început de drum.

”Odată cu reforma instituită de comisarul Mariann Fischer Boel, sprijinul s-a acordat pe suprafață și nu un sprijin cuplat pe producție. Avem mecanismul de sprijin cuplat pe producție la anumite culturi, unde România a susținut că e nevoie să crească producția atât în zona de vegetal cât și în cea de zootehnie. Eu cred că este și o măsură de a păstra activitatea agricolă, pentru că dacă vom acorda doar din perspectiva performanței, fermele de peste 3.000 de hectare cu siguranță se încadrează la acest criteriu, dar noi credem că agricultura are și o funcție socială, și o funcție de mediu, sunt mai multe componente, motiv pentru care trebuie să discutăm de o creștere a alocării financiare pe sprijin cuplat”, a precizat secretarul de stat de la MADR.

Emil Dumitru a oferit un exemplu concret în acest sens, vorbind despre problema producției de soia din România. Potrivit secretarului de stat, țara noastră exportă toată soia produsă pe teritoriul autohton, exportând astfel subvențiile, în timp ce importăm cantități imense de șrot de soia din America.

”Spre exemplu, la soia, România acordă sprijin cuplat, dar vreau să informez populația că soia obținută de fermierul român, 160.000 de tone, căruia îi plătim sprijin cuplat, are ca destinație Rusia și Turcia. Or lucrul acesta este inadmisibil, în condițiile în care noi importăm 875.000 de tone de șrot de soia din America de Sud și America de Nord”, a subliniat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole