20 aprilie 2021 - 22:32

”VREM APA” Strigat disperat al fermierilor din Dobrogea catre MADR

Gest disperat al fermierilor din Dobrogea, care se află la capătul puterilor! Seceta le-a ars la propriu întreaga suprafață cultivată, iar mulți dintre aceștia se află în imposibilitatea de a-și duce mai departe afacerile. Neștiind ce să mai facă să convingă statul să le dea o mână de ajutor, aceștia au recurs la un gest de protest inedit, înainte să vină la București, să stea de vorbă cu reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Neputând să mai recolteze nimic, fermierii s-au folosit de utilaje să scrie pe un pământ sterp mesajul ”VREM APĂ”, pentru a-i determina pe oficiali să reabiliteze sistemul de irigații din Dobrogea și să declare județul Constanța zonă calamitată. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Răzvan Filipescu, fermieri din Dobrogea, a explicat acțiunile fermierilor de acolo și revendicările acestora.

”Situația în județul Constanța și în Dobrogea în general este tragică. După ultimele rapoarte transmise de autoritățile locale, județul Constanța este cel mai calamitat la nivelul țării, aproximativ 85% din suprafața județului este afectată, calamitată în proporție de 80-100%.

Întâlnirea pe care am avut-o la sediul MADR cu domnul secretar de stat George Scarlat și cu reprezentanții ANIF a venit ca urmare a unor demersuri și a unor apeluri publice pe care noi le-am inițiat încă din luna aprilie, prin care am avut câteva revendicări concrete și aplicabile, care au întârziat din păcate. După întâlnirea de azi, sper că lucrurile se vor mișca.

Principalele noastre revendicări fac referire la problema care privește suspendarea ratelor la credite doar pentru echipamente și utilaje agricole și investiții în active agricole. Sunt mulți fermieri care nu au recoltat nimic, nu înregistrează nicio sursă de venit anul acesta. Un ciclu agricol durează cel puțin un an de zile, deci nerecoltând nimic anul acesta, trebuie să mai așteptăm cel puțin un an de zile. Tocmai de aceea am solicitat și prelungirea maturității creditelor, pentru că sunt câteva efecte economice și sociale, pentru că există riscul de a crea un efect de domino în economie”, a precizat Răzvan Filipescu pentru AGRO TV.