20 septembrie 2021 - 05:52

Valeriu Tabără, despre secetă: „Am avertizat ce dezastru va urma”

Seceta a distrus culturile de toamnă ale fermierilor, care încă așteaptă despăgubirile promise de Guvern, pentru a avea o șansă să-și ducă mai departe afacerile. Nici culturile de primăvară nu arată mai bine însă, iar pentru acestea, Ministerul Agriculturii nu a anunțat încă nicio măsură concretă. Subiectul secetei a fost discutat și în prima ediție din noul sezon al emisiunii ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea l-a avut invitat pe președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără.

Fostul ministru al agriculturii a vorbit despre marile probleme cu care se confruntă sectorul agricol românesc, subliniind în același timp că a avertizat de multă vreme cu privire la pericolul pe care îl reprezintă seceta, însă nu s-a luat nicio măsură.

”Fermierul român, de când a vândut produsul, nu mai are niciun cuvânt de spus nicăieri. Or aici este una dintre marile probleme ale noastre, vorbesc de funcționalitatea întregului sistem. O construcție a unei economii bazată numai pe consum înseamnă să ai extrem de multe vulnerabilități. Noi am discutat chiar aici, la AGRO TV, încă din februarie, am văzut ce dezastru urma și am avertizat”, a precizat Valeriu Tabără.

Potrivit președintelui ASAS, Ministerul Agriculturii a primit constant actualizări cu privire la rezerva de apă din sol. Acesta a avertizat și asupra faptului că greul ar putea începe abia acum, iar dacă toamna și iarna aceasta vor fi ca cele trecute, fermierii români vor trece prin momente și mai grele în anii ce urmează.

„De la Academie am dat tot la 15-20 de zile situații legate de rezerva de apă și evoluția vegetației. Trebuia să ne pregătim. Eu am spus și atunci și o spun și acum: doamne ferește să avem toamna aceasta deficit de umiditate, ca să nu putem intra nici acum în normalitate, sau o iarnă din nou fără precipitații, cum am avut anul trecut. Noi nu suntem pregătiți din multe puncte de vedere. Vorbim, sigur, de irigații, dar sunt multe alte probleme”, a spus Valeriu Tabără în exclusivitate pentru AGRO TV.

”Am discutat de multe ori, chiar în contradictoriu cu unii, despre faptul că nu există numai problema secetei pedologice. Pentru noi, cea mai gravă problemă a fost și anul acesta, ca și în ultimii ani, seceta atmosferică și arșița. Șocuri termice foarte mari, lipsă de umiditate și dacă ați observat și floarea soarelui a început să usuce de la calatidiu în jos. Floare soarelui se usucă, în mod normal, de jos în sus. Când se întâmplă acest lucru, producțiile sunt foarte mici. Mai mult, la porumb m-am speriat când am văzut acum știuleții, pentru că nu sunt hibrizi adaptați la condițiile noastre, iar boabele sunt stoarse”, a mai adăugat Valeriu Tabără.