Valeriu Tabara: Agricultura trebuie declarata domeniu de siguranta nationala

Valeriu Tabără

Seceta din toamna anului trecut și primăvara acestui an aproape i-a aruncat în faliment pe unii fermieri, care nu știu cum să se mai descurce sa să-și continuie afacerile. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), Valeriu Tabără, a subliniat faptul că agricultura trebuie să fie un domeniu de siguranță națională pentru România, iar acest lucru i-ar ajuta mult pe fermieri.

”Sunt zone ale țării unde este aproape incredibil ce se întâmplă. Județul Galați, Brăila, partea de sud a Moldovei, părți din Constanța sunt extrem de puternic afectate. Chiar și un fermieri mare, dacă a avut grâul afectat 100%, rapița compromisă, acum are compromis și porumbul și floarea soarelui, este aporape imposibil să-și poată relua procesul de producție în condiții normale în toamnă”, a subliniat fostul ministru al Agriculturii.

Valeriu Tabără a mai vorbit și despre strategia de irigare a României, car trebuie construită cu mare atenție.

”Sunt asociații mari care nu fac față, pentru că problema nu este asociația, ci modul în care se conlucrează în interiorul ei. (…) Noi, declarând agricultura și producția agroalimentară de importanță națională, putem impune niște reguli care trebuie să fie respectate de toată lumea. Dacă eu trebuie să-i creez un drum prin proprietatea mea cuiva care trebuie să irige, de ce nu mi-ar permite să trag un furtun sau o aripă de ploaie? Având în vedere că aduce un element de siguranță pentru România. Dacă nu am bucata de pâine pe masă, nici tunul, nici calculatorul, nici racheta cosmică nu merge nicăieri. 

Avem acum problema apei. De colmatarea bazinelor vorbește cineva? Acele acumulări de sub deal care ar putea foarte bine să ne aducă apa din timpul iernii și al toamnei și vara să o putem folosi prin scurgeri gravitaționale pentru irigații, mai ales irigații prin picurare. Sunt extrem de multe lucruri, dar trebuie să ne ocupăm serios de ele. Nu doar am primit banii și ce facem? Băgăm apa pe canale pe care nu le-am dalat și care merg zeci de kilometri? Câtă apă se pierde prin evaporare și prin infiltrații?”, a precizat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS a vorbit și despre perdelele forestiere, care ar putea reprezenta o armă importantă în combaterea deșertificării.

”Se vorbește despre crearea de perdele forestiere, dar nimeni nu vorbește de compoziția lor. Compoziția trebuie să fie făcută din specii care nu neapărat să ne țină paravan de vânt sau de zăpadă. De ce n-ar fi specii melifere în perdelele de protecție? Nu neapărat numai salcâm, sunt și altele, teiul de exemplu. Dacă sunt într-un sistem, aceste perdele atenuează enorm de mult mersul curenților, deșertificarea” a mai spus Valeriu Tabără.

Autor: Elena Picu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *