Vor primi fermierii despagubiri pentru culturile de primavara? Ce spune ministrul Agriculturii

Seceta a făcut prăpăd în culturile fermierilor români în ultimele luni. Dacă pentru culturile de toamnă situația este clară, iar fermierii afectați vor primi despăgubiri din partea Guvernului, agricultorii care au semănat culturile de primăvară așteaptă și ei un răspuns. Din păcate, seceta de anul trecut s-a prelungit și în primăvara lui 2020, iar culturile de primăvară sunt calamitate, în unele locuri, în proporție de 100%.

Prezent la AGRO TV în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vorbit despre situația culturilor de primăvară, însă a menționat că deocamdată nu s-a luat o hotărâre cu privire la despăgubirile pentru aceste culturi.

”Este o întrebare justă, dar eu aș vrea să iau lucrurile progresiv. Vrem să facem această rectificare de buget acum, la început de august, să putem oferi despăgubirile pentru seceta la culturile din toamnă, să oferim acele de sprijin sau de compensare pentru fiecare sector de activitate din agricultură și industria alimentară care a fost afectat de pandemie, ca apoi să ne putem canaliza eforturile pentru ceea ce s-a întâmplat la culturile de primăvară. Cu siguranță o să trimitem acele echipe mixte să monitorizeze și să cuantifice dimensiunea pagubelor și pentru aceste culturi și o să identificăm resurse bugetare. Trebuie spus că toate aceste despăgubiri pentru secetă sunt din bani de la buget, nu sunt din bani europeni, și trebuie să vedem unde și cum găsim aceste resurse astfel încât fermierii să fie despăgubiți”, a precizat șeful MADR în exclusivitate pentru AGRO TV.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la finele anului și cum vor fi despăgubiți fermierii afectați de secetă care au semănat culturile de primăvară. Reamintim că pentru culturile de toamnă, sumele pentru fiecare cultură au fost anunțate de MADR, ministrul Agriculturii a subliniat că speră ca acestea să fie plătite până la finalul lunii august.

Cuantumul despăgubirilor variază în funcție de cultură și sunt:

  • grâu și la secară 925 RON/ha

  • triticale 805 RON/ha

  • orz 912 RON/ha

  • orzoaică 951 RON/ha

  • ovăz 772 RON/ha

  • rapiță 1002 RON/ha

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole