17 septembrie 2021 - 15:32

EXCLUSIV! Valoarea despagubirilor pe hectar pentru fiecare cultura de cereale

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat cuantumul despăgubirilor acordate fermierilor pentru fiecare cultură în parte. Potrivit oficialului, acestea pot varia între 772 RON/ha la ovăz și până la 1002 RON/ha pentru rapița.

„De la începutul acestei primăveri, pentru că aveam semnale atât de la specialiști, cât și de la mulți fermieri, că încă din toamna anului trecut regimul precipitațiilor a fost foarte scăzut și că s-ar putea ca în acest an să avem consecințe ale acestui regim scăzut de precipitații. Cel puțin așa ne spun acum specialistii, că seceta pedologică puternică și extremă care s-a instalat în multe din regiunile țării și aici mă refer la Dobrogea, la Oltenia, la sudul Moldovei, nu a mai fost întâlnită în ultimii 40-50 de ani”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit ministrului Agriculturii, în toamnă, erau însămânțate 2,9 milioane hectare de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță. Acum este o situație centralizată la nivelul MADR, unde s-a pregătit proiectul de ordonanță de urgență. Această OUG a fost trimisă și la Comisia Europeană pentru prenotificare, dar și la guvern pentru a obține la rectificarea de buget sumele care sunt necesare.

Discutăm de 1.168.064 de hectare culturi înființate în toamna anului trecut care au fost calamitate într-un procent mai mare de 30% și de un număr de 34.647 fermieri. „Asta este situația finală după ce s-a făcut și verificări de către echipele acelea complexe care au consemnat pagubele”, a anunțat în exclusivitate pentru Agro TV, ministrul Agriculturii.

Cuantumul despăgubirilor variază în funcție de cultură și sunt:

  • La grâu și la secară 925 RON/ha
  • triticale 805 RON/ha
  • orz 912 RON/ha
  • orzoaică 951 RON/ha
  • ovăz 772 RON/ha
  • rapiță 1002 RON/ha

„După expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat care va fi până în 14 august și când vom primi decizia privind aprobarea acordului ajutorului de stat de la Comisia Europeană, vom face aceste Plăți și le vom face prin agențiile prin APIA”, a declarat Adrian Oros.

  1. Pana se hotarasc astia ne executa bancile cei cu imputurile cand se vor trezi astia sa dea despagubiri bine intrles cand se vor apropia alegerile sa aiba cu ce se lauda multi vor fi in faliment si prin tribunale halal guvern si tara sa traiasca guvernu meu se pare ca si inghitit limba iar marele sef de stat.promulga naibi o data legea cu amanarea ratelor fermierilor ca a facut moli pe biroul tau .

  2. […] Despăgubirile pentru fermierii ale căror culturi au fost calamitate de secetă vor veni începând cu luna septembrie. MADR a finalizat sinteza rapoartelor operate de cei care au activat în comisiile pentru situații de urgență iar situația este următoarea: au fost afectați aproape 35.000 de fermieri, iar suprafața pe care seceta a produs pagube este de este de 1.168.000 hectare cu culturi înființate în toamna anului trecut. Ajutoarele financiare, atât de așteptate, acordate de stat, le prezentăm detaliat în materialul următor. […]

Comments are closed.